Dolar

32,5431

Euro

34,8739

Altın

2.437,00

Bist

9.645,02

ABD, Esed'in yargılanmasını destekleyecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası arenada Esed'in yargılanmasını destekleyeceklerini açıkladı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-08 02:37:19

ABD, Esed'in yargılanmasını destekleyecek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye Başkanı Beşar Esed'in uluslararası camiada yargılanması yönünde bir irade oluşursa, bu kararı destekleyecekleri yönünde açıklamada bulundu.

Ajanslarda yer alan bilgide; Kirby, günlük basın toplantısında Yüksek Müzakere Komitesi (HCN) Başkanı Riyad Hicab'ın Esed'in geçiş sürecinin başlaması sonrasında Suriye'yi terk etmesi ve uluslararası adaletin karşısında çıkartılması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendirdi. 

Kirby, uluslararası hukuki bir süreç sonrasında Esed'in sorumlu tutulması gerektiğine dair bir durum ortaya çıkarsa kararı destekleyeceklerini söyledi.

Halihazırda Suriye'de siyasal çözüm arayışlarına yoğunlaştıklarını belirten Kirby, "Kendi halkına karşı gaz kullanmayan ve varil bombaları atmayan bir hükümeti kuracak siyasal çözüm arayışları için uğraşıyoruz" diye konuştu.

'TARAFLAR ANLAŞMASA BİLE SAYGI DUYUYOR'

Kirby, Hicab'ın Suriye'de geçiş sürecinin başlaması durumunda Esed'in ülkeden ayrılması gerektiği yönündeki sözlerinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esed'in bir an önce Suriye'den ayrılmasının gerekmediği yönündeki sözleriyle örtüşmemesi konusunda ise "taraflar anlaşmasa dahi birbirlerine saygı duyuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'nin bu konudaki politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Kirby, "Süreç başladığından beri politik durum ve Esad'ın geleceğine dair taraflar arasında bir anlaşmazlıklar var" dedi.

John Kirby, buna karşılık Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığına dair politikalarında da bir değişiklik olmadığını söyledi.

Haber Ara