Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

ABD: Esed'i yanlışlıkla vurduk

Suriye'nin Deyr Ez-zur kentinde 17 Eylül'de koalisyon güçlerinin Beşşar Esed rejimi askerlerini vurmasıyla ilgili soruşturmasını tamamlayan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, IŞİD hedefi sanılarak düzenlenen hava saldırısındaki birçok 'insan kusuruna' vurgu yapıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-29 21:54:43

ABD: Esed'i yanlışlıkla vurduk

Açıklamada söz konusu üsse saldırı düzenlenmesi kararı, "daha önceden belirlenmiş bir hedef" ile "anlık karar verilmiş bir hedef" unsurlarının birleşimi olarak tanımlandı ve "hibrit hedef" şeklinde betimlendi. Fakat bu açıklama, hedefin vurulmasının önceden alınan bir karar mı, yoksa anlık bir karar mı olduğuna ilişkin soru işaretlerini tam olarak gideremedi.

Ayrıca üssün insansız hava aracından gelen görüntülere göre vurulduğu, ancak üsle ilgili tüm değerlendirmelerin ilgili üst makamlara yeterince aktarılmadığı belirtildi. Bu da koalisyon unsurları arasındaki karar alma sürecinin ne şekilde işlediğine ilişkin yeni soruları gündeme getirdi.

RUS ASKERİ YETKİLİSİ 27 DAKİKA BEKLEDİ

Son olarak, vurulan üssün Esed rejimine ait olduğunu bildirmek için özel hattan arayan Rus askeri yetkilinin, 27 dakika telefonda muhatabını beklediği ve bu sürenin de oldukça uzun olduğu da bir başka "insan kusuru" olarak not edildi. Kritik bir bölgedeki bir Rus askeri yetkilisinin neden bu kadar uzun süre bekletildiği sorusu da net bir şekilde cevaplandırılamadı.

Tavsiye bölümünde bundan sonra ABD ile Rusya askeri yetkilileri arasında daha hızlı iletişim kurulması ve "çatışmasızlık" mutabakatına sadık kalınması gerektiği de belirtildi.

Haber Ara