Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

ABD: Esed görevdeyken savaş bitmez

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Suriye'deki kriz ve Esed ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-23 23:09:45

ABD: Esed görevdeyken savaş bitmez

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşmanın siyasal çözüm arayışlarına dönüşüp dönüşmeyeceğinin günler içerisinde görüleceğini ve bunun hayata geçirilememesi durumunda "B planı seçenekleri" bulunduğunu söyledi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde, Dışişleri Bakanlığının 2017 yılı bütçesi hakkında soruları yanıtlayan Kerry, Suriye ağırlıklı olarak ABD'nin dış politikası hakkında konuştu.

Kerry, Suriye'de cumartesi günü başlaması beklenen ateşkesin sonuçlarını birkaç gün sonra göreceklerini belirtti. Bu sürecin siyasal çözüm sürecine geçiş olup olmayacağını bu süreç içerisinde göreceklerini belirten Kerry, şunları söyledi:

"Bunun kanıtı sonraki günlerde yapılan hareketlerde olacak. Bir ya da iki ay içerisinde bu siyasal çözüm arayışlarının ciddi olup olmadığını göreceğiz. Beşşar Esed'in siyasal çözüm süreci hakkında ciddi bir karar vermesi gerekiyor. Olmazsa kesinlikle değerlendireceğimiz B planı seçenekleri var."

Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşmanın işe yarayıp yaramayacağı konusundaki sorular üzerine net bir şey söylemeyen Kerry'nin "B planı" hakkındaki sözlerine Komite üyesi Senatör Bob Cork, Rusya ve Esed'i işaret ederek "Onların B planını gerçekçi bulduklarını sanmıyorum" şeklinde tepki gösterdi.

ABD, İran ve Rusya birlikte çalışıyor

Maryland Senatörü Ben Cardin, Suriye'de çatışmaların durması için yürütülen süreçte ABD'nin Esed'e karşı pozisyonunu değiştirdiğini savundu ve "Bu süreç, bizim Esed'in geleceği ve işlediği savaş suçlarındaki politikamızı yansıtmadı" değerlendirmesini yaptı. Cardin, Suriye'deki süreçle ilgili görüşmelerde Esed'in işlediği suçlara karşı herhangi bir adımın atılıp atılmayacağı yönünde Rusya ile görüşme olup olmadığını sordu.

Buna karşılık ise Kerry, "Hayır, bu konuda bir tartışma olmadı, bir karar verilmedi. Biz defalarca işlediği suçları söyledik. Kendi halkına karşı gaz kullanması, açlığı bir savaş aracı olarak kullanması savaş suçudur. Bunlar çok net" cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı, Suriye'de çatışmaların durması sonrasında siyasal çözüm arayışlarının hayata geçirileceğine inandığını belirterek, bu konuda ABD'nin İran ve Rusya ile iletişim halinde olduğunu söyledi. Kerry,"Putin kamuoyunda bu sürece destek vereceklerini ilan etti" dedi.

Rusya ile kurulan diyaloğa rağmen ABD'nin Esed'i iktidarda görmek istemediğini söyleyen Kerry, "Esed orada olduğu sürece savaş durmaz çünkü son yıllarda çok acılar yaşandı. Gerçek barış Esed'le olmaz" ifadesini kullandı.

John Kerry, "İnsanlar kendi halkına karşı gaz kullanmış, halkını mülteci durumuna düşürmüş, onlara işkence etmiş, aç bırakmış, üzerlerine varil bombaları atmış birisinin her şeyi tekrar düzeltebileceğine inanmıyor. Orada Esed'e karşı savaşı asla durdurmayacak güçler var" şeklinde konuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara