Dolar

32,4986

Euro

34,5747

Altın

2.491,88

Bist

9.548,09

ABD Dışişleri yetkilisi: Rus paralı askerler Libya'da çatışmayı kanlı hale getiriyor

ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Rus paralı askerlerinin Libya'da darbeci general Halife Hafter yanlısı militanlara verdiği destekle ülkedeki çatışmaların daha da kanlı bir hale geldiğini ve bu durumdan dolayı 'çok endişeli' olduklarını belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-22 07:34:47

ABD Dışişleri yetkilisi: Rus paralı askerler Libya'da çatışmayı kanlı hale getiriyor

ABD basınına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "ABD, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH), resmi hükümet olarak tanımayı sürdürüyor ancak Washington hükümeti bu ülkedeki çatışmalarda bir taraf tutmuyor ve bir anlaşma sağlanabilecek tüm paydaşlarla görüşüyor" ifadesini kullandı.

Rusların bölgede, drone ve hava araçları kullandığını, bunun iyi bir şey olmadığını belirten yetkili, Libya'daki askeri yoğunlaşmadan dolayı çok endişeli olduklarını bildirdi.

Rus paralı askerlerinin bölgede olmasının çatışmayı şiddetlendirdiğini vurgulayan yetkili, şunları kaydetti:

"Hafter güçlerinin safında yer alan Rus güvenlik şirketi Wagner Grup üyesi paralı asker sayısının giderek artmasıyla, çatışmanın şeklinin değiştiğini ve yoğunlaştığını görüyoruz. Bu durum daha kanlı bir çatışmaya, daha fazla sivil kayba, hastane ve havalimanlarının hedef alınmasıyla daha fazla altyapı hasarına yol açıyor ancak aynı zamanda sahada Hafter'in kazandığını da görmüyoruz."

"TÜRKİYE-LİBYA ANLAŞMASI İŞE YARAMAZ"

Yetkili, Türkiye ile Libya arasında güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırasının onaylanmasına ilişkin de "bu anlaşma işe yaramaz ve provakatif" değerlendirmesinde bulundu.

"İKİ TARAFIN ADIMLARINDAN DA ENDİŞELİYİZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da yaptığı açıklamada, "UMH'nin askeri destek talebinden ve General Halife Hafter'in Misrata'ya saldırmak için yabancı kaynaklı hava varlıkları ve paralı asker tehdidinden dolayı endişeliyiz" ifadesini kullandı.

Taraflara itidal çağrısı yapan Ortagus, "Dış askeri müdahaleler, çatışmanın çözülmesi umutlarını tehdit ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ortagus, ABD'nin, siyasi müzakereleri başlatmak için Birleşmiş Milletler ve diğer tüm taraflarla görüştüğünü kaydetti.

 

Haber Ara