Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Türkiye ile PYD'yi asla denk tutmuyorum

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, günlük basın toplantısında Suriye'deki gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-01 04:41:16

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Türkiye ile PYD'yi asla denk tutmuyorum

Türkiye'nin Cerablus'a girmesinin ardından ABD ile Türkiye arasında başlayan YPG/PYD krizinde yeni açıklamalar yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kirby, "Egemen bir devlet olan Türkiye ile PYD'yi asla denk tutmuyorum" açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Suriye'deki son gelişmeler ve PYD unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekilip çekilmediği ile ilgili soruları yanıtladı.

Muhabirin, "ABD, PYD güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekildiğini söylüyor. Öte yandan, Türkiye ise bu açıklamaları teyit edecek düzeyde kanıt olmadığını vurguluyor. Yani bu meseleyle ilgili birbirinden farklı iki açıklamanın olduğu görülüyor. Sonuç olarak, PYD güçleri geri çekiliyor mu, çekilmiyor mu?" sorusu üzerine Kirby, konuyla ilgili ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'in dün açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı.

Kirby, operasyonel manevralarla ilgili konuşma noktasında temkinli olacağını dile getirdi.

"General Votel, Münbiç'ten sonra gerekli ayarlamaların yapıldığını, Kürt güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekileceğini ve bu grupların sözlerini tuttukları açıklamıştı; bu açıklamalar geçerlidir" ifadesini kullanan Kirby, bu açıklamalara göre konuyu ele aldıklarını ve daha fazla detaya giremeyeceğini belirtti.

Daha sonra Kirby, Türkiye ile PYD arasında bir ateşkes olup olmadığı sorusuna cevap verdi.

John Kirby, "Biz hala iki taraf arasında bir sükunet halinin bulunduğunu görüyor ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun devam etmesini istiyoruz." diye konuştu.

Bazı Amerikalı yetkililerin açıklamalarında, PYD ile egemen bir devlet olan Türkiye'nin "iki eşit tarafmış" gibi nitelendirilmesinin Türkiye'yi rahatsız ettiğinin anımsatılması üzerine Kirby, "Egemen bir devlet olan Türkiye ile PYD'yi asla denk tutmuyorum. Türkiye hem NATO hem de (IŞİD karşıtı) koalisyonun üyesi olan egemen bir devlettir." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Kirby, birkaç gün öncesine kadar bölgede birbiriyle çatışan iki taraf olduğunu dile getirmekten başka bir kasıtlarının olmadığını sözlerine ekledi.

"PKK VE PYD KONUSUNDAKİ POZİSYONUMUZ DEĞİŞMEDİ"

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Elizabeth Trudeau da muhabirin, Türkiye'nin PYD/PKK konusundaki hassasiyetlerine vurgu yaparak, "Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında bölgede öldürülen bazı PYD güçlerinin üzerinden PKK kimliklerinin ve Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının çıkması iki yapı arasındaki organik bağı ve ilişkiyi göstermiyor mu?" sorusuna yazılı olarak, "PKK konusundaki pozisyonumuz değişmedi; aynı şekilde PYD'ye ilişkin pozisyonumuz da değişmedi." yanıtını verdi.

PKK'yı "terör örgütü" kabul eden ABD yönetimi, bunun Suriye'deki uzantısı olan PYD'yi "terör örgütü" görmediği pozisyonunu koruyor.

BEYAZ SARAY'DAN CERABLUS AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise ABD Başkanı Barack Obama'nın Nevada'ya gidişi sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türk medyasındaki "ABD'nin, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele eden Türkiye'nin hava desteği talebine cevap vermediği" haberlerini değerlendiren Earnest, Türkiye'nin desteğiyle gerçekleşen Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı'na ABD'nin askeri anlamda katkı sağladığını belirtti.

Earnest, Türkiye-Suriye sınırının IŞİD unsurlarından temizlenmesi yönündeki tüm çabaları takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Söz konusu haberlerde yer alan hava desteği talebinin detayları ve cevap verilip verilmediğiyle ilgili net bilgi sahibi olmadığını aktaran Earnest, IŞİD'le mücadelesinde Türkiye'ye her türlü desteği vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara