Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Halep açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trudeau, Rusya'nın yaptığı 'Suriye Ordusu Halep'te ilerleyişini durdurdu' açıklaması ile ilgili konuştu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-09 09:40:37

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Halep açıklaması

Ajansların haberine göre açıklamaların umut verici olduğunu söyleyen Trudeau BM'nin insani yardım ulaştıracağı yerlerde hala çatışmaların devam ettiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Suriye'de rejimin sivillerin tahliyesi amacıyla Halep'teki "askeri operasyonlarına ara verdiğini" açıklamasına ilişkin, "Açıklamaların umut verici olduğunu söyleyebilirim. Bu yeni onay Halep'in doğu kısmında sıkışıp kalan insanlara gerekli insani yardımın ulaşması adına önemli fakat BM'nin bu yardımları ulaştıracağı yerlerde şiddet olaylarının devam ettiği yönünde gerçekçi olmak gerekiyor" dedi.

Trudeau, günlük basın toplantısında Halep'teki muhalif gruplar ile Rusya destekli rejim güçleri arasındaki çatışmalara değindi.

Almanya'nın Hamburg kentindeki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 23. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda gazetecilere açıklama yapan Lavrov'un sivillerin tahliyesi için Halep'in doğusundaki operasyonlara ara verildiği" yönündeki açıklamasını duyduklarını belirterek, "Açıklamarın umut verici olduğunu söyleyebilirim. Bu yeni onay Halep'in doğu kısmında sıkışıp kalan insanlara gerekli insani yardımın ulaşması adına önemli fakat BM'nin bu yardımları ulaştıracağı yerlerde şiddet olaylarının devam ettiği yönünde gerçekçi olmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Trudeau, ABD ve Rusya'nın Halep'le ilgili teknik konular üzerindeki görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

KERRY ve LAVROV TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rus mevkidaşı Lavrov'la bugün de konuyu ele alan görüşme yaptığını belirten Trudeau, "Şiddet olaylarının azalması ve yardımların gerekli yerlere ulaşması için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Trudeau, iki bakanın insani yardımların ulaştırılması ve insanların şehirden ayrılmasını sağlayacak alan açılması konusunda görüşmelerin devam etmesi konusunda karar birliği içinde olduklarını anlattı.

Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest da günlük basın toplantısında, Rus yetkililerin Halep konusundaki açıklamalarını değerlendirdi.

Earnest, Rusya'nın açıklamalarına dikkatli yaklaştıklarını belirterek, "Başından beri bu konuda bizim tutumuz Rusya'yı dikkatlice dinlemek fakat aynı zamanda yaptıkları hareketleri de takip etmek oldu" diye konuştu.

Lavrov'un açıklamaları sonucunda olumlu bir durumun ortaya çıkabileceğine işaret eden Earnest, bu sözlerin sahada uygulanıp uygulanmayacağının ise beklenip görüleceğini söyledi.

Haber Ara