Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin’in, Müslümanlara yönelik baskıları şok edici boyutlara ulaştı

ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve Demokrasi Bürosu müdürü Michael Kozak, Çin’in, Doğu Türkistan’da Müslümanlara yönelik ihlallerinin 1930’lardan bu yana en kötüsü olduğunu açıkladı. Kozak, Çin yönetimi tarafından çok sayıda Müslüman'ın tutuklandığını, 1 milyondan fazla kişinin toplama kamplarına gönderildiğini, Uygur halkının kültürü ve dini silinmeye çalışıldığını söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-14 17:53:50

ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin’in, Müslümanlara yönelik baskıları şok edici boyutlara ulaştı

 

Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur halkına karşı yapılan baskı ve zülümün boyutu her geçen gün büyürken ABD'den yapılan bir açıklama, gözlerin tekrar bu bölgeye çevrilmesine yol açtı. Çarşamba günü düzenlen basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin'deki insan hakları ihlallerini kınadı ve Müslüman azınlıklara karşı işledikleri suçların 1930'lardan bu yana emsalsiz olduğunu söyledi.

TOPLAMA KAMPLARINDA
1 MİLYON MÜSLÜMAN
BULUNUYOR

Çin'in toplama kamplarında, 1 milyon Uygur Müslüman'ın bulunduğu tahmin ediliyor.
Reuters haber ajansının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo muhabirlerle yaptığı konuşmada, İran, Güney Sudan, Nikaragua ve Çin'deki bakanlık tarafından yayınlanan yıllık İnsan Hakları Uygulamaları Raporlarındaki ihlallere dikkat çekti.
Bakanlığın İnsan Hakları ve Demokrasi Bürosu müdürü Michael Kozak da, Çin'in ‘Sincan' olarak adlandırdığı Doğu Türkistan'daki Müslüman azınlığa yönelik suistimallerine atıfta bulunarak “1930'lardan bu yana böyle büyük bir baskı görmediniz” dedi.

HALKIN DİNİ VE KÜLTÜRÜ
YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Çin yönetiminin insanları hukuk dışı tutukladığını, milyonlarca insanı kamplara koyduğunu, işkence yaptığını, kültürünü ve dinini silmeye çalıştığını belirten İnsan Hakları ve Demokrasi Bürosu müdürü Michael Kozak, ”Yaşananlar şok edici. Bugün Doğu Türkistan'da dünyamızdaki en ciddi insan hakları ihlallerinden biri yaşanıyor” dedi

Kozak, Çin'in başlangıçta kampların varlığını reddettiğini, “gönüllü bir emek eğitimi olduğu yorumunun“ gerçeklere aykırı ”olduğunu söyledi.

Resmi istatistiklere göre, Çin'de 30 milyon Müslüman var, bunların 23 milyonu Uygur.

Haber Ara