Dolar

32,5969

Euro

34,7289

Altın

2.496,30

Bist

9.524,59

ABD'den Venezuela'ya askeri müdahale sinyasi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela'da destekledikleri darbe girişiminin başarısız olmasının ardından ülkeye askeri müdahale konusunda sinyal verdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-01 14:26:19

ABD'den Venezuela'ya askeri müdahale sinyasi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fox News kanalına verdiği röportajda "Barışçıl geçişi tercih ederiz, ancak gereken buysa askeri müdahale de ihtimal dahilinde" ifadelerini kullandı.

VENEZUELA'DA DARBE GİRİŞİMİ

Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Guaido, dün sabah Twitter'dan yayınladığı 3 dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

Guadio, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınının etrafında bir grup askerle partisinin ev hapsindeki eski lideri Lopez'i de alarak çektiği videoyu Twitter hesabından yayımlamıştı. Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtilmişti.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, olayın ardından Twitter'da yayımladığı açıklamada darbe girişimine karşı koyacaklarını belirterek, "Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir." açıklamasını yapmıştı.

ABD yönetimi ise Guadio ve taraftarlarının darbe girişimine tam destek veren açıklamalarda bulunmuştu.

MADURO'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bu sabah Venezuela Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'de bir konuşma yaptı. Maduro, konuşmasının başında, darbe teşebbüsünü bastırması, sadakati ve disiplinli davranışı nedeniyle Venezuela ordusuna teşekkür etti.

Dün, La Carlota Hava Üssü'nde çıkan çatışmalara değinen Maduro, "Basında, La Carlota Askeri Hava Üssü'nün alındığına dair haberler çıktı ancak La Carlota Hava Üssü kesinlikle alınamadı. Tıpkı diğer askeri üsler gibi, La Carlota da alarm durumundaydı" diye konuştu.

Maduro, eski muhalif Leopoldo Lopez'in darbeyi yönettiğini belirterek, "Bugün sabah saatlerinde sosyal medyada, aşırı sağcı muhalif, faşist ve 18 yıldır bütün darbe girişimlerinde bulunan, ev hapsinden kaçan Leopoldo Lopez'in görüntüleri yayınlandı. Darbe teşebbüsünü özel olarak yönetiyordu ve daha sonra kendi kendini devlet başkanı ilan eden milletvekili Guaido, kaydettiği videoyla bir çağrı yaparak, askeri darbeye olan desteğiyle ortaya çıktı" dedi.

Nicolas Maduro, çıkan çatışmalarda muhalefetin ateşli silah kullandığına vurgu yaparak, "Biz onlarda ne tür silahlar olduğunu biliyorduk. 4 uzun menzilli makinalı tüfek, oldukça tehlikeli" ifadesini kullandı.

POMPEO'YA TEPKİ

Maduro konuşmasında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun kendisini Küba'ya getirecek bir uçağın beklediği yönündeki iddiasını reddetti ve "Bu ne saygısızlıktır" diyerek cevap verdi.

 

 

 

Haber Ara