Dolar

32,5508

Euro

34,9970

Altın

2.427,39

Bist

9.722,09

ABD’den Türkiye'ye, ‘İran tankeri’ uyarısı!

Cebelitarık'tan serbest bırakılmasının ardından Yunanistan’ın, limanlarına sokmayacağını açıkladığı İran tankerinin, rotasını Mersin Limanı’na çevirmesine, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan tepki geldi. Bolton, Türkiye’yi uyararak, İran tankerinin engellenmesini istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-26 11:21:49

ABD’den Türkiye'ye, ‘İran tankeri’ uyarısı!

Cebelitarık'tan serbest bırakılmasının ardından Yunanistan'ın, limanlarına sokmayacağını açıkladığı İran tankerinin, rotasını Mersin Limanı'na çevirmesine, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'dan tepki geldi. Bolton, Türkiye'yi uyararak, İran tankeri Adrian Darya 1'in engellenmesini istedi.

ABD yönetimi, İran ile İngiltere arasında yaşanan gerilimin ardından Cebelitarık'tan serbest bırakılarak adı 'Grace 1'den 'Adrian Darya 1'e çevrilen İran'a ait petrol tankerinin Kalamata Limanı'na gitme ihtimali üzerine Yunanistan'a 'yaptırım' mesajı vermişti.

Adrian Darya 1, Yunanistan'ın 'İran tankerine yardım etmeyeceği' açıklamasının ardından rotasını Kalamata'dan Mersin'e çevirmişti.

Son olarak, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Twitter hesabından yaptığı açıklamada tankerin 'limanda ya da denizde boşaltma yapmaması için herkesin görev başında olduğunu' söyledi.

Bolton, "İran'ın terörü finanse etmek, dünyayı istikrarsızlaştırmak ve uluslararası yaptırımları delmesini engellemek için herkes görev başında. Adrian Darya 1 ile Türkiye'ye giden yasadışı petrolün limanda veya denizde boşaltılmasına izin verilmemeli" ifadelerini kullandı.

Adrian Darya 1'in 31 Ağustos tarihinde Mersin'e ulaşması bekleniyor.

“GEMİ TÜRKİYE'YE GELMEKTEN VAZGEÇTİ” İDDİASI

Öte yandan Tahran'la Washington arasında yeni bir gerilim unsuru olan İran petrol tankeri Adrian Darya 1, Türkiye'ye yönelttiği rotasını bir kez daha değiştirdiği bildirildi. Gemi takip uygulaması Refinitiv Eikon'un verilerine göre, haftasonunda rotasını Türkiye'ye çeviren ve 31 Ağustos günü Mersin'e yanaşması beklenen tanker şu an Türkiye'ye gelmiyor.

İran ise tankerdeki petrolü sattıklarını açıkladı. İran hükümet sözcüsü bu sabah yaptığı açıklamada, tankerin nereye gideceğine kendilerinin değil, petrolün yeni sahibinin karar vereceğini söyledi. 

Haber Ara