Dolar

32,5017

Euro

34,7771

Altın

2.490,70

Bist

9.524,59

ABD'den Sırp lider Dodik'e yaptırım

ABD, Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik'e karşı yaptırım uygulama kararı aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-18 16:33:50

ABD'den Sırp lider Dodik'e yaptırım

ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, yaptırım kararının Milorad Dodik'in Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin kararlarına karşı gelmesi nedeniyle alındığı belirtildi.

Açıklamada, ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancıların Mal Varlıklarının Kontrolü Ofisinin, Dışişleri Bakanlığı ile istişare ederek Dayton Barış Antlaşması'nın hükümlerinin yerine getirilmesine engel olduğu ve tehlike arz ettiği gerekçesiyle Dodik'e yaptırım uygulanmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Dodik'in Bosna Hersek Anayasa Mahkemesine karşı gelip kanun hükümlerini çiğnediği kaydedilen açıklamada, "Kendisi, Dayton Barış Antlaşması hükümlerinin uygulanması açısından tehlike arz etmektedir. Bu yaptırımlar bizim Dayton Barış Antlaşmasına bağlı olduğumuzun, Bosna Hersek'in uyum, egemenlik, toprak bütünlüğü, Avrupa entegrasyonunu desteklediğimizin göstergesidir." ifadesi kullanıldı.

Yaptırımlar kapsamında Sırp liderin ABD sınırları içinde ya da ABD vatandaşlarının kontrolündeki mal varlığının bloke edilmesinin kararlaştırıldığı açıklanırken, ABD vatandaşlarına Dodik'in dahil olduğu para transferleri de yasaklandı.

İSTİFA ÇAĞRISI 

Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Dragan Mektic ise bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ABD'nin Dodik'i "kara listeye aldığını" belirterek "Bence bu hem RS hem de Bosna Hersek için küçük düşürücü. Bu kara listeyi diğer bazı ülkeler de uygulayacaktır. Bu durum RS'ye, onun yasallığına ve itibarına zarar verecek. En iyi çözüm istifa edip RS'yi ve Sırp halkını kurtarması olacaktır." diye konuştu.

Dodik, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin aldığı "anayasaya aykırıdır" kararına rağmen Sırp Cumhuriyeti Günü kutlanması için referandum düzenlemiş, ardından geçen 9 Ocak'ta Banja Luka şehrinde düzenlenen törenlerle Sırp Cumhuriyeti Günü kutlanmıştı.

Dodik'in, ABD'nin yeni seçilen başkanı Donald Trump'ın yemin törenine gitmek için yaptığı vize başvurusu da ABD tarafından reddedilmişti.

DODİK'TEN ABD'NİN KARARINA ELEŞTİRİ 

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, ABD'nin kendisine yönelik yaptırım kararına ilişkin, "Bu ABD'nin değil, başkanlık seçimini kaybeden tarafın kararı." ifadesini kullandı.

Banja Luka şehrinde basın toplantısı düzenleyen Dodik, ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Maureen Cormack'ı "Sırp düşmanı ve Boşnak yanlısı" olarak nitelendirirken, yaptırım kararının yersiz olduğunu savundu.

Dodik, ABD sınırları içinde herhangi bir malvarlığının ya da banka hesabının olmadığını kaydederek, dolayısıyla karardan etkilenmeyeceğine işaret etti.

Yaptırımların RS'ye değil, sadece kendisine yönelik olduğunun altını çizen Dodik, "Kendimi gururlu hissediyor ve bunu bir ceza olarak görmüyorum. Çünkü bu, başta yakında görev süresi bitecek Büyükelçi Cormack olmak üzere birçok büyükelçinin beklentilerinin aksine asla RS'nin çıkarlarını satmadığımın göstergesidir." dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİNİN ''İSTENMEYEN ADAM'' İLAN EDİLMESİNİ İSTEDİ 

Dodik, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak'tan ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Cormack'ı "istenmeyen adam" (persona non grata) ilan etmesini talep ederek, bunun gerçekleşmemesi durumunda ise ABD'deki yeni yönetimden Cormack'ı görevden almasını ve hakkında yasal işlem başlatmasını isteyeceğini söyledi.

Cormack'ın ABD Dışişleri Bakanlığına Bosna Hersek'in durumuna ilişkin yanlış bilgi verdiğini ileri süren Dodik, Cormack'ın bu eylemleriyle Sırpların ve RS'nin düşmanı olduğunu açık bir şekilde kanıtladığını savundu.

Haber Ara