Dolar

32,5378

Euro

34,9279

Altın

2.440,10

Bist

9.716,77

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

ABD'de Rusya'nın seçimlere müdahalesi tartışılırken Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar da yolda...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-20 12:20:02

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2016 yılında başkanlık seçimleri de dahil dünya genelinde bazı seçimlere müdahale ettikleri ve Dünya Anti-Doping Ajansı'na (WADA) siber saldırı düzenledikleri gerekçesiyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara yenilerini ekledi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Ofisi'nin (OFAC) Amerika Düşmanlarına Yaptırımla Mücadele Yasası (CAATSA) gereğince yaptırım uygulanan Rusları içeren liste genişletildi.

Buna göre çoğu Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) çalışanı 14 kişi ve 3 kurum daha yaptırım listesine alındı.

ABD, listeye eklenen isimlerden iki Rus istihbaratçı Alexander Petrov ve Ruslan Boshirov'un İngiltere'de öldürülen eski KGB ajanı Rus Sergei Skripal ile kızına suikast girişiminde bulunduğunu iddia ediyor.

Eski GRU çalışanı Victor Alekseyevich Boyarkin'e mevcut yaptırım listesinde bulunan Rus Oligark Oleg Deripaska adına faaliyet gösterdiği için yaptırım kararı alındı. ABD bu iki ismin de Karadağ'da 2016'da yapılan seçimlere siyasi bir partiye finansman sağlayarak müdahale ettiği görüşünde.

Yeni listeye 9 mevcut GRU çalışanı da çeşitli ülkelerde siyasi amaçlı siber saldırılarda bulundukları gerekçesiyle eklendi.

Nevskiy News LLC, Economy Today LLC ve Federal News Agency LLC şirketlerine de seçimlere müdahale ettikleri gerekçesiyle yaptırım uygulanacak.

Bu şirketlerle ilişkili oldukları için Alexander Aleksandrovich Malkevich ve Elena Alekseevna Khusyaynova, Dünya Anti-Doping Ajansı’'na siber saldırıda bulundukları iddiasıyla da GRU çalışanları Aleksei Morenets ve Evgenii Serebriakov yeni listede yer aldılar.

ABD geçen Ağustos ayında eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının Londra'da zehirlenmesi olayında sorumluluğu olduğu iddiasıyla Rusya'ya uygulamaya karar verdiği yaptırımları yürürlüğe koymuş bu kapsamda Rusya'ya acil insani yardım, gıda ve tarım ürünleri hariç her türlü desteğin sona erdirildiğini açıklamıştı.

Yaptırımlar kapsamında Rusya'ya ABD'den her türlü dış yardımın yapılmasına, silah anlaşmalarına ve bu anlaşmaların finansmanına dair mali işlemlere yasak getirilmişti. (Euronews)

Haber Ara