Dolar

32,3136

Euro

35,1353

Altın

2.293,11

Bist

9.061,06

ABD'den Rusya'ya Halep eleştirisi

ABD, 'Çok derin bir hayal kırıklığı içerisindeyiz fakat Rusya’nın Halep’te ateşkes sağlanmasına yanaşmamasına şaşırmadık' dedi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-13 03:28:07

ABD'den Rusya'ya Halep eleştirisi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Halep'te sivillere yönelik saldırılara ilişkin soruları yanıtladı.

Hafta sonunda Birleşmiş Milletler, ABD ve Rusya yetkililerinin bir araya gelerek Halep'te ateşkesin sağlanması için görüştüğünü belirten Kirby, görüşmede bir anlaşmaya varılmadığını kaydetti.

Kirby, ABD tarafından sunulan ateşkes teklifine karşı Rusya'nın bölgeden sivillerin uzaklaştırılmasının birkaç günlüğüne ertelemek istediğini belirterek, “Çok derin bir hayal kırıklığı içerisindeyiz fakat Rusya'nın Halep'te ateşkes sağlanmasına yanaşmamasına şaşırmadık.” dedi.

ABD ve Rusya arasında Halep'e ilişkin geçen diyaloğu aktaran Kirby, “Rusya, ABD'nin Halep'te acilen ateşkes sağlanması yönündeki teklifini kabul etmek yerine, bize ateşkesin birkaç güne sağlanamayacağını söyledi. Yani, rejimin ve destekçilerinin saldırıları anlaşma sağlanıncaya kadar devam edecek.” ifadesini kullandı.

Kirby, Halep'te sivillerin hedef alınmaya devam edildiğine dikkati çekerek, bu durumun kabul edilemeyeceğini söyledi.

“Palmira'nın DAEŞ'in eline geçtiği yönündeki haberleri doğrulayamam”

Ayrica Kirby, bir soru üzerine Suriye'de IŞİD'in Palmira'yı (Tedmur) günler süren yığınak ve saldırılarına Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin göz yumması nedeniyle yeniden ele geçirilmesine ilişkin konuştu.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Palmira'nın IŞİD tarafından ele geçirildiği yönünde çok sayıda haber aldıklarını belirten Kirby, "Palmira'nın DAEŞ'in eline geçtiği yönündeki haberleri doğrulayamam. Saldırıların devam ettiğini biliyoruz.” dedi.

“Suriye'ye hava savunma füzelerinin girmesine karşıyız"

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili hava savunma füzelerinin Suriye'de “muhaliflere” verileceği yönündeki tartışmaya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

ABD Savunma Bakanlığının bütçe tasarısı, belli koşullara bağlı olmak kaydıyla Suriye'deki muhaliflere "taşınabilir hava savunma füzeleri" (MANPAD) verilmesinin önünü açtığının hatırlatılması üzerine yetkili, Suriye'ye bu tip silahların girişini istemediklerini söyledi.

Yetkili, “ABD'nin Suriye'ye silah girmesi konusunda bir pozisyonu var ve bu henüz değişmedi. Herhangi bir silahın Suriye'ye girmesini istemiyoruz.” dedi.

 

Haber Ara