Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD'den Rusya'nın Türkiye iddialarına yanıt

ABD, Rusya'nın Türkiye hakkındaki iddialarına, 'Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddiaları asılsız' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 07:00:29

ABD'den Rusya'nın Türkiye iddialarına yanıt

Rusya'nın Türkiye'ye uçak krizi nedeniyle yürütüğü IŞİD propagandasına ABD'den yanıt geldi. ABD'den yapılan açıklamada Rusya'nın 'IŞİD petrolünü Türkiye alıyor' iddialarının asılsız olduğu belirtildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Rusya Savunma Bakanlığı'nın ortaya attığı '[Cumhurbaşkanı Recep Tayyip] Erdoğan ve ailesi de IŞİD ile yapılan petrol ticaretinin içinde' iddialarına yanıt verdi.

"Türkiye hükümetinin petrol kaçakçılığı konusunda IŞİD'le işbirliği yaptığı iddialarını tamamiyle reddediyoruz" diyen Toner, bu iddiaları destekleyecek yönde herhangi bir kanıtın da olmadığını söyledi.

Türkiye'nin IŞİD'le mücadele konusunda gerekli adımları attığını ifade eden Toner, 'Daha fazlasını yapabilirler mi? Kesinlikle evet' dedi.

"SINIRI KONTROL ALTINA ALIYORUZ"

Bölgede IŞİD'in ortaya çıkmasından da önce kullanılan çok sayıda kaçakçılık yolunun bulunduğunu da vurgulayan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Türkiye ve diğer uluslararası ortaklarımızla sınırları kontrol altına almak için çalışıyoruz. Ancak bölgenin şartları göz önünde bulundurulduğunda bu kolay bir iş değil.

Rusya'nın 'Petrol tankerleri Türkiye'ye gidiyor' iddiasına da yanıt veren sözcü Toner, "IŞİD'in sıklıkla kontrol ettiği bölgelerden çıkardığı petrolü gözlemliyoruz. Çıkarılan petrolü kaçakçılara satıyorlar. Tankerler de petrolü ülke dışına çıkarıyor. Bu kaçakçılık yollarının bazıları Türkiye'nin belli bölgelerinden geçiyor olabilir. Ancak ima edilen şey bu değildi. Türkiye hükümetinin doğrudan işbirliği yaptığı ifade edildi. Bu kesinlikle doğru değil" dedi.

ERDOĞAN, RUSYA'NIN İDDİALARI İÇİN NE DEMİŞTİ...

Moskova'da gazetecilere bir brifing veren Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoly Antonov, Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan 'çalınan petrolün' en büyük alıcısı olduğunu öne sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise iddiayı 'iftira' olarak nitelendirdi, "Bunu Türkiye'ye atma hakkına kimse sahip değildir" dedi.

Antanov, "Elimizdeki bilgilere göre, ülkenin en üst düzey siyasi liderliği, Erdoğan ve ailesi bu suç faaliyetine karışmış durumda'' dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın dağıttığı uydu haritasında petrol tankeri olduğu söylenen araçlar IŞİD'in kontrolündeki bölgeden Türkiye'ye seyir halinde görünüyor.

Kremlin'e göre, kamyonlar Türkiye'de aralarında rafinerilerin de bulunduğu üç yere, ardından da üçüncü bir ülkeye gitti.

Rusya, elindeki kanıtların sadece bir kısmını açıkladığını söylüyor.

Haber Ara