Dolar

32,3697

Euro

34,9616

Altın

2.325,62

Bist

9.075,30

ABD’den ‘Navalnıy’ açıklaması: Bay Navalnıy hapisteyken ölürse...

ABD, Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy konusunda Moskova'ya yönelik tehdit ifadeleri içeren açıklamada bulundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, 'Eğer Bay Navalnıy hapiste iken ölürse bunun sonuçlarının olacağını kendilerine söyledik.' dedi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-18 18:42:41

ABD’den ‘Navalnıy’ açıklaması: Bay Navalnıy hapisteyken ölürse...

ABD'den, Rus muhalif lider Aleksey Navanıy konusunda gerilimi yükselten yeni açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Navalniy'in hapis iken ölmesi durumunda bunun Moskova'ya karşı sonuçları olacağını söyledi.

"RUSYA SORUMLU TUTULACAK"

CNN'de yayımlanan "State of the Union" programına konuşan Sullivan, ABD-Rusya ilişkilerini ve Navalnıy'ın durumunu değerlendirdi.

Sullivan, Rus muhalif Navalnıy'ın bozulan sağlık durumuna ilişkin gelişmeleri endişeyle izlediklerini belirterek, "Bay Navalnıy'ın hapisteyken başına geleceklerden kendilerinin sorumlu olduğunu Rus hükümetine ilettik ve Rusya uluslararası toplum tarafından sorumlu tutulacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"SONUÇLARI OLUR"

"Eğer Bay Navalnıy ölürse bunun sonuçlarının olacağını kendilerine söyledik." diyen Sullivan, Moskova'ya karşı ne gibi adımlar atacaklarını şu anda kamuoyu önünde tartışmayacağını ancak böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde bunun net bir şekilde ortaya konacağını ifade etti.

Cezaevinde açlık grevine başladığı belirtilen Navalnıy'ın böbrek yetmezliği sorunuyla karşı karşıya kaldığı yönündeki haberler Amerikan medyasına yansımıştı.

ABD yönetimi, daha önceki pek çok açıklamasında da Navalnıy'ın sağlığından Rus hükümetinin sorumlu olduğunu dile getirmiş ve bu konuda gereken adımları atacağı mesajını vermişti.

AB: RUS MAKAMLARI, NAVALNIY'IN GÜVENLİĞİNDEN VE SAĞLIĞINDAN SORUMLUDUR 

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), cezaevindeki Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın sağlık durumunun kötüleştiğini belirtti, Rus makamlarının, Navalnıy'ın güvendiği doktorlarca tedavisine izin vermesini istedi.

AB adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Navalnıy'ın sağlık durumundan endişe duyduklarını ifade etti.

Borrell, "Rus makamlarına Navalnıy'ın güvendiği sağlık profesyonellerine erişimine acilen izin vermesi çağrısında bulunuyoruz. Rus makamları, Navalnıy'ın cezaevindeki güvenliği ve sağlığından sorumludur." ifadesini kullandı.

Navalnıy'ın serbest bırakılması için AB'nin çağrılarını yineleyen Borrell, Rus muhalifin tutukluluğunun Rusya'nın muhalefete, sivil topluma ve özgür seslere daha az alan tanımasının bir örneğini teşkil ettiğini belirtti

Borrell, konunun pazartesi günü yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında tekrar ele alınacağını kaydetti.

Haber Ara