Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD'den Myanmar çağrısı

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, 'Myanmar ordusuna silah sağlayan ülkeler silah satışlarını askıya almalı' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-29 08:21:07

ABD'den Myanmar çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 ülkenin talebi üzerine Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik devam eden şiddet olaylarını açık oturumda görüşmek için toplandı.

"SİLAH SATIŞLARINI ASKIYA ALIN"

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı "etnik temizlik" uyguladığını belirterek, Myanmar ordusuna silah sağlayan ülkelere "silah satışını askıya alın" çağrısı yaptı.

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK üyesi ülkeleri Arakan'daki durum hakkında bilgilendirdi.Myanmar'da 25 Ağustos'ta başlayan krizin giderek kötüleştiğine ve Arakan'da sahadaki gerçeklerin acilen harekete geçilmesi gerektiğini ortaya koyduğuna dikkati çeken Guterres, "Bu durum dünyanın en hızlı büyüyen mülteci krizine, insani krize ve insan hakları ihlalleri kabusuna dönüştü." dedi.

Antonio Guterres, Myanmarlı yetkililerden, askeri operasyonlara derhal son vermelerini, insani yardım girişine izin vermelerini ve Arakanlı mültecilerin güvenli ve onurlu şekilde ülkelerine geri dönüşlerine olanak sağlanmasını istedi. Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan mültecilerin sayısının 500 bini geçtiğini ifade eden Guterres, yerlerinden edilenlerin yüzde 94'ünün Arakanlı olduğunu söyledi.

Yaşanan insani felaketin radikaleşmeye neden olacağı ve korumasız insanların insan kaçakçılarının eline düşebileceği uyarısında bulunan BM Genel Sekreteri Guterres, şunları kaydetti:

"Kaçmak zorunda kalan çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan tüyler ürperten ifadeler duyduk. Bu ifadeler, aşırı şiddet uygulandığını, ciddi insan hakları ihlalleri yaşandığını, sivillere gelişigüzel ateş açıldığını, mayın kullanıldığını ve cinsel şiddet uygulandığını gösteriyor. Kabul edilemez bu duruma derhal son verilmeli."

 

 

Haber Ara