Dolar

32,5984

Euro

34,7848

Altın

2.493,99

Bist

9.524,59

ABD'den kritik Menbiç açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasındaki taahhütlerin geçerli olduğunu açıkladı ancak PKK'nın Fırat'ın doğusuna çekilip çekilmeyeceğine dair net bir ifade kullanmaktan kaçındı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-15 20:44:39

ABD'den kritik Menbiç açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı'ndan, Suriye'de Fırat'ın batısındaki Menbiç'in terör örgütü IŞİD'ten alınmasına yönelik operasyonların, ABD ile Türkiye arasındaki taahhütlere bağlı şekilde yürütüleceği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç kasabasının terör örgütünün IŞİD'in elinden alınması ve sonrasında atılacak adımlara yönelik Anadolu Ajansı muhabirine konuştu.

Menbiç'teki operasyonların IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının yanında kentin kontrolü ile yönetiminin de yerel halka bırakılması amacıyla yapıldığını açıkça belirttiklerini vurgulayan Galloway, IŞİD'in kette kalan savaşçıları ile onlarla savaşan yerel güçler göz önünde bulundurulduğunda Menbiç'te çok değişken bir durum bulunduğuna dikkati çekti. Galloway, şunları kaydetti:

"Suriye Arap Koalisyonunun, Menbiç'in IŞİD'ten kurtarılmasına dönük uzun ve zorlu bir savaşın sonuna yaklaştığını düşünüyoruz. Güçlerin son konuşlandırılması Suriye Arap Koalisyonu ve Suriye Demokratik Güçleri'nin komutasında yapılıyor. Herhangi bir takvime dair spekülasyonda bulunmayacağız."

ABD'nin, Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaştaki ortaklığından memnuniyet duyduğunu ifade eden Galloway, "Bu operasyonların iki ülke arasında verilen sözlerle uyumlu bir şekilde yürütüleceğini açıkça taahhüt ettik. Ankara ile bu ve diğer konularla alakalı da sürekli iletişim halinde olmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Washington yönetimi, PYD'nin bazı yerel Arap unsurlarla Fırat nehrinin batısında operasyonlara katılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu. Örgütün Suriye'de uygulamaya koymak istediği planlar konusunda Washington'u uzun süredir uyaran Ankara ise müttefiklik ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atan adımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı.

ABD yönetimi, Fırat'ın batısındaki Menbiç'in IŞİD'ten alınmasının ardından operasyonlara katılan PYD'nin ilçeyi terk edeceğine dair Türkiye'ye güvence vermişti.

Haber Ara