Dolar

32,3157

Euro

35,1299

Altın

2.296,83

Bist

9.064,26

ABD'den, 'Kavala serbest bırakılsın' çağrısı

ABD, ‘kızıl Soros’ lakaplı iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu, AB de 'Türkiye'nin temel insan haklarına ve hukuk üstünlüğü ilkesine uyması gerektiğini' söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-28 07:38:51

ABD'den, 'Kavala serbest bırakılsın' çağrısı

ABD, ‘kızıl Soros' lakaplı iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu, AB de 'Türkiye'nin temel insan haklarına ve hukuk üstünlüğü ilkesine uyması gerektiğini' söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Cale Brown, Osman Kavala'nın tutukluluğunun 1000'inci gününe girdiğini hatırlatıp açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "ABD, uluslararası yükümlülükler ve taahhütlere saygı duyulmasının öneminin altını çiziyor. Türkiye'yi, adalet ve hukukun üstünlüğüne yönelik kendi taahhüdünü yerine getirmeye ve Osman Kavala'yı serbest bırakmaya, Kavala'nın davasının adil, şeffaf ve hızlı şekilde çözüme kavuşturulması için gayret göstermeye çağırıyoruz."

Avrupa Birliği (AB) de Kavala'nın tutukluluğuyla ilgili açıklamasında Türkiye'de 'temel hak alanlarında yaşanan gerilemenin kaygı verici olduğunu' söyledi.

AB'nin Kavala'nın 1000 gündür tutuklu kalmasıyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Bugün insan hakları savunucusu Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması hükmüne rağmen 1000 gündür cezaevinde.
Osman Kavala'nın davası, Türkiye'nin, temel insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü gibi temel alanlarda Türkiye'nin geriye doğru gittiğinin işaretidir.
Aday ülke ve Avrupa Konseyi'nin uzun dönem üyesi olarak Türk yetkililer, Avrupa Konseyi'nin tavsiyeleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hükümlerini, uygun bir şekilde takip etmelidir.
Türkiye'nin acil olarak, AB-Türkiye ilişkilerinin mihenk taşları olan bu alanlarda sürdürülebilir, sağlam ilerleme sağladığını göstermelidir. AB, Kavala'nın ve diğerlerinin davalarını yakından izlemeye devam edecek."

İnsan hakları örgütlerinden çağrı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Direktörü Kenneth Roth da, Osman Kavala'nın 1000'inci günü sebebiyle bir mesaj yayımladı.
Uluslararası Af Örgütü, Freedom House, PEN ve The Project on Middle East Democracy gibi sivil toplum kuruluşları ABD'deki ofisleri aracılığıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'na bir mektup göndererek, Osman Kavala'nın serbest bırakılması için Türkiye'ye çağrı yapması talebinde bulundu.

Haber Ara