Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

ABD’den, İran’ı sıkıştıracak yeni bir hamle daha

ABD, İran’a yönelik baskılarını artırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretimini ve tek nükleer santralını da genişletmesini durdurmak amacıyla bir dizi kısıtlama getirdi. Doğal uranyum karşılığında zenginleştirilmiş uranyumun İran dışına çıkarılmasına yönelik faaliyetler de yaptırım kapsamına alınabilecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-04 01:59:19

ABD’den, İran’ı sıkıştıracak yeni bir hamle daha

İran'ın enerji ve bankacılık sektörünü yaptırımlarla hedef alan Amerika'dan Tahran'ı sıkıştıracak bir adım daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretimini ve tek nükleer santralını da genişletmesini durdurmak amacıyla bir dizi kısıtlama getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran'ın nükleer programı üzerindeki sınırlamaları daha da sıkılaştırdı. Açıklamaya göre, 4 Mayıs itibariyle İran'ın Buşehr Nükleer Santralı'nın mevcut reaktör ünitesi dışında genişletilmesine yönelik yardım ve destek faaliyetleri yaptırımların hedefine girebilir.

Amerikanin Sesi'nin haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre buna ek olarak, doğal uranyum karşılığında zenginleştirilmiş uranyumun İran dışına çıkarılmasına yönelik faaliyetler de yaptırım kapsamına alınabilecek.
Açıklamada “İran bütün nükleer silahların yayılması açısından hassas faaliyetleri durdurmalı. Böyle bir zenginleştirmenin devamına destek veren eylemleri kabul etmeyeceğiz” denildi.

Amerika'nın bundan sonra İran'ın mevcut limitlerin dışında ürettiği reaktördeki ağır suyu depolamasına izin vermeyeceği de belirtildi.

Trump yönetimi İran'ın geçmişte sahip olduğu nükleer silah programını yeniden başlatma kapasitesinin sınırlanmasına yardımcı olan projelerin devamına izin verilmesi için de gerekli adımları attı. Bu kapsamda Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'ye tanınan ve İran'ın nükleer silah programını yeniden faaliyete geçirmesine engel olacak programları sürdürmelerine imkan tanıyacak muafiyetlerde değişikliğe gitti.

Trump yönetimi ülkelere 180 günlük muafiyetler tanımak yerine bu süreyi 90 güne indirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “İran'ın nükleer yükümlülüklerini ya da taahhütlerini ihlal etmesi ya da bizim bu tür projelerin İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırmaya bir katkı sunmadığı kanaatine varmamız halinde, bu politikamızı değiştirme hakkımızı saklı tutuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Amerika'nın “İran rejimine azami baskıyı uygulamaya devam edeceği ve Amerika'nın İran'ın nükleer silaha erişimini engelleme konusundaki kararlılığını sürdürdüğü” vurgulandı.

Haber Ara