Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD'den İran açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İran'ın nükleer reaktördeki ağır suyun anlaşmayı ihlal etmediğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-11 11:13:34

ABD'den İran açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) yayınladığı son raporda belirtildiği üzere İran'ın plütonyum yapımında kullanılan ağır suyu gereğinden fazla bulundurmasının ihlal olmadığını ve Tahran yönetiminin de bu miktarı ülke dışına çıkaracağını bildirdi.

Ajansların aktardığına göre Toner, günlük basın toplantısında, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi arasında yaptırımların kaldırılması amacıyla imzalanan nükleer anlaşmaya ilişkin soruları yanıtladı.

Anlaşma gereği İran'ın sadece 143,3 ton ağır su bulundurması gerektiğini ve fazlalığın ise 100 kilogram civarında olduğunu belirten Toner, "Bunun kesin bir ihlal olduğunu ve anlaşmayı şüpheye düşürdüğünü söyleyemem. İran, fazla ağır su miktarını ülke dışına çıkarmak için gerekli hazırlıkları yapıyor. İran, ağır su miktarını gerekli seviyeye çekecek. Bu onların sınırı geçmediği anlamına gelmez. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Buna ihlal diyemem fakat biz ve müttefiklerimiz, İran'ı bu konuda sorumlu tutacağız" diye konuştu.

Haber Ara