Dolar

32,3242

Euro

35,0821

Altın

2.308,24

Bist

9.079,97

ABD'den Golan açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 'Golan Tepeleri, İsrail'in parçası değildir, durumu müzakereler yoluyla belirlenecektir' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-19 13:36:19

ABD'den Golan açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 1967 yılında İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'nin mevcut durumu ile ilgili "Golan Tepeleri, İsrail'in parçası değildir, durumu müzakereler yoluyla belirlenecektir" dedi. Kirby ayrıca Suriye'deki durumlardan dolayı, Golan'ın müzakere masasına getirilemeyeceğini vurguladı.

CUMHURİYETÇİLER'DEN İSRAİL'E DESTEK

Cumartesi günü ABD'li Cumhuriyetçi aday adayı Ted Cruz, Netanyahu'ya destek vererek, Golan'ın İsrail'e ait topraklar olduğunu iddia etmişti.

Netanyahu, İsrail hükümetinin kuruluşunun birinci yıl dönümü vesilesiyle dün ilk kez Golan Tepelerinde yapılan kabine toplantısında, uluslararası toplumun, "İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini" tanıma vakti geldiğini ifade ederek, "İsrail, Golan tepelerini sonsuza dek elinde tutacak" ifadesini kullanmıştı.

BİDEN'DAN İSRAİL ELEŞTİRİSİ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da ABD'deki “J Street” adlı Yahudi lobi kuruluşunun Washington'da düzenlenen toplantısında konuşma yaptı.

Binyamin Netanyahu yönetimine eleştiri getiren Biden, İsrail yönetiminin son yıllardaki bazı eylemlerinin, özellikle yerleşim yerlerini genişletme politikalarının ülkeyi “tek devletli” çözüme doğru götürdüğünü, bunun da “yanlış yön” olduğunu belirtti.

ABD yönetiminin iki devletli çözümü desteklediğini hatırlatan Biden, Washington yönetimi olarak İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda “İsrail'i barışçıl yola zorlama yükümlülükleri bulunduğunu” ifade etti.

İsrail hükümetinin “bazen büyük hüsrana” neden olduğunu dile getiren Biden, “İsrail'in şu anda gittiği yol, Yahudi ve demokratik bir devlet olarak varlığını garantileyecek bir yol gibi görünmüyor.” dedi.

Biden, geçen ay bölgeye yaptığı ziyareti de hatırlattı ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Netanyahu ile yaptığı görüşmelerden barış için ümitli ayrılmadığını söyledi. Biden, “Şu anda İsraillilerde de Filistinlilerde de ciddi müzakerelere başlamak için siyasi irade yok.” ifadesini kullandı.

KERRY'DEN AÇIKLAMA

Joe Biden'dan önce kürsüye gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise İsrail-Filistin sorununun çözümü için daha iyimser bir konuşma yaptı.

İsrailliler ve Filistinlilerin yan yana, barış içinde yaşayabileceğini ifade eden Kerry, “Tek çözümün, iki devletli çözüm olduğu söylemeye devam edeceğiz.” dedi.

GOLAN TEPELERİ

Golan Tepeleri, Haziran 1967'de Altı Gün Savaşı olarak bilinen Arap İsrail Savaşı'nın bitimiyle İsrail işgali altına girmişti. İsrail, 1981'de Golan'ın ele geçirdiği bölümlerini çeşitli uluslararası kararlara rağmen tek yanlı olarak ilhak etmişti.

NETANYAHU GOLAN'A ÇIKARMA YAPMIŞTI

Netanyahu, İsrail hükümetinin kuruluşunun birinci yıldönümü vesilesiyle kabine ile ilk kez Golan Tepeleri'nde toplanmış, yaptığı açıklamada "İsrail, Golan Tepeleri'ni sonsuza dek elinde tutacak" demişti.

Haber Ara