Dolar

32,5173

Euro

34,8244

Altın

2.429,10

Bist

9.701,12

ABD'den Filipinler yönetimine 'IŞİD' desteği!

Adalar ülkesi Filipinler'in Marawi kentini işgal eden IŞİD ile çatışmalarda ordu, sadece cuma günü 13 kayıp verdi.Savaşın başlamasından bu yana yaşamını yitiren asker sayısı 58'e yükseldi ve Duterde iktidarı ABD'den yardım istedi. Amerikan Özel Kuvvetleri, IŞİD operasyonlarına katılma kararı aldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-10 12:05:30

ABD'den Filipinler yönetimine 'IŞİD' desteği!

Filipinler Genelkurmay başkanlığı, Marawi'de, IŞİD bağlantılı Maute örgütü üyelerine karşı ABD özel kuvvetler askerlerinin sahaya indiğini, teknik konularda danışmanlık yapacağını açıkladı. Yerel medya, bir Amerikan P3 Orion gözetleme uçağının Cuma günü kentin üstünde uçtuğu bilgisini paylaştı.

Başkent Manila'daki ABD büyükelçilik sözcüsü, yardım talebinin Filipinler hükümetinden geldiğini söyledi.

KENTTE SON DURUM

200 bin kişinin yaşadığı Marawi'nin kentin yüzde 90'dan fazlası tahliye edilmiş durumda.

NELER YAŞANDI?

Filipinler ordu birlikleri, Maute örgütü lideri Isnilon Hapilon'u yakalamak için Mayıs ayında operasyona girişti ancak Hapilon askerlerin elinden kurtuldu. Bunun üzerine, örgüt üyeleri Marawi'yi işgal etti. Kentteki teröristlerden birinin, siyah IŞİD bayrağını bir okulun çatısına dikme görüntüleri CNN tarafından ekrana getirildi.

İşgal sonrası dünyanın dikkati bir anda Güney Asya'ya kaydı. Zira, IŞİD Marawi'yi işgal ettiği gün Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bombalı saldırılar düzenledi.

Hemen arkasından, Filipinlerin başkenti Manila'daki bir turistik tesise düzenlenen saldırıda ise 36 kişi öldü. Bomba ve silahların kullandığı saldırıyı bir gün sonra IŞİD üstlendi.

EBU SEYYAF

Malezya ve Filipinler arasındaki Adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Yakın dönemde IŞİD'e bağlılığını ilan eden örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmayı hedefliyor.

Örgüt, son yıllarda yabancı turistlerin başını keserek dünya gündemine oturdu. Rodrigo Duterte, geçen yıl Ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf'ı 'bitirme' emri vermişti.

 

Haber Ara