Dolar

32,5336

Euro

34,9417

Altın

2.439,95

Bist

9.716,77

ABD'den Esed rejimine 'kimyasal' uyarısı: Kullanmayın

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD'nin çekilme kararının Esed rejimi tarafından 'kimyasal silah kullanımına davet' olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-05 20:00:12

ABD'den Esed rejimine 'kimyasal' uyarısı: Kullanmayın

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Euronews'in haberine göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “Suriye, çekilme kararını kimyasal silah kullanmak için bir davet olarak görmemeli” diyerek Şam yönetimini uyardı.

İsrail'e giderken uçakta açıklamalarda bulunan Bolton, “ABD'nin Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanmasına karşı tavrında bir değişiklik olmadığını, herhangi bir kimyasal silah kullanımında sert şekilde müdahale edileceğini” söyledi.

Bolton, “Şimdilik geri çekilme sürecinin detaylarını ve sonuçlarının neler olabileceğini görüşüyoruz. Esad yönetimi kitle imha silahlarına karşı tavrımızdan geri çekileceğimizi düşünmemelidir” dedi.

WASHINGTON'IN "KİMYASAL SİLAH" ÇIKMAZI

2013'ün Haziran ayında Esed rejiminin bombardımanları sırasında sarin gazı kullandığının ortaya çıkması üzerine dönemin ABD Başkanı Barack Obama, "kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgileri olduğunu" belirtti ve ilk kez Suriyeli muhaliflere silah gönderilmesine onay vererek, Akdeniz'e füze taşıyan gemilerini gönderdi.

Tüm dünya saldırı için sinyal beklerken Obama, kameralar karşısına geçerek Kongre'den askeri yetki talebinde bulunacağını açıkladı.

Devam eden günlerde ABD, Rusya ile Suriye rejiminin tüm kimyasal silahları ülke dışına çıkarması konusunda anlaştı.

Mayıs 2015'te ise Esed rejimi bu defa klor gazlı saldırılarıyla gündeme gelmişti. Yaşananlar Obama'ya sorulduğundaysa rejiminin 2013 yılı sonunda ABD ve Rusya tarafından hazırlanan anlaşmaya uyarak elindeki kimyasal silah stokunu teslim ettiğini belirten Obama, klor gazının ‘tarihsel' olarak kimyasal silah kategorisinde yer almadığını vurguladı.

Mart 2018'de Doğu Guta'daki klor gazlı saldırıya ise ABD'den çok daha sert bir tepki geldi. 80'i aşkın kişinin öldüğü saldırılara, 20 Ocak 2017'de başkanlık koltuğunu Obama'dan devralan Trump tarafından saldırıyla karşılık verildi. Bu karşılıkta ABD, İngiltere ve Fransa'nın ortaklığıyla Suriye'nin başkent Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süveyda illerindeki askeri noktalar bombalandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin saldırıyı kınadığını açıklarken, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Suriye'ye saldırı cinayettir" ifadelerini kullanmıştı.

Trump yönetiminin bu saldırısından beri Esed rejiminin elindeki kimyasal silahlar ya da yaptığı kimyasal silah saldırıları gündeme gelmezken, John Bolton'ın ABD'nin çekileceğini açıkladığı sırada böyle bir uyarı yapması ise dikkat çekti.

BOLTON İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE GEÇECEK

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, diplomatik temaslarda bulunmak üzere 8 Ocak'ta Türkiye'ye geliyor.

Haber Ara