Dolar

32,3640

Euro

34,9634

Altın

2.324,41

Bist

9.079,97

ABD'den Cenevre açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, 'Şu anki ortamda muhalefeti Cenevre'ye getirmek zor' açıklamasında bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-14 03:24:03

ABD'den Cenevre açıklaması

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'de siyasi geçiş sürecinin başlaması için belirlenen 1 Ağustos'un "kesin bir son tarih" olmadığını belirterek, "Şu andaki ortamda muhalefeti tekrar Cenevre'ye getirmek zor." dedi.

Mark Toner, günlük basın toplantısında, gazetecilerin Suriye kriziyle ilgili sorularını cevapladı.

ABD yönetiminin daha önce Suriye'de siyasi geçişin başlangıcı için 1 Ağustos'u son tarih olarak telaffuz ettiği hatırlatılan Toner, sürenin daraldığı ve bundan sonra ne olacağının sorulması üzerine şunları söyledi:

"1 Ağustos'un son tarih olduğunu söylemiştik ama bu bir kesin son tarih değil. Bildiğiniz gibi bir ilerleme olmadı. Şu anda haziran ortasına gelmiş durumdayız. Geçen hafta konuşmuştuk, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura BM Güvenlik Konseyini bilgilendirdi. Ama bildiğiniz üzere şu andaki ortamda muhalefeti tekrar Cenevre'ye getirmek zor."

Toner, bundan sonraki süreçte Suriye krizinin çözümü için çalışmayı sürdüreceklerini, mevcut durumun harika olmasa da başlangıca göre daha iyiye gittiğini dile getirdi.

Rusya'nın Esed rejimine desteğinin uzun süre sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Toner, şubatta varılan çatışmaların durdurulması anlaşmasının tamamen çökmesinin savaşı kızıştıracağını ve Rusya'nın omuzlarına ek yük getireceğini söyledi.

Toner, 1 Ağustos'un "kesin son tarih" olmadığına ilişkin sözlerinin ne anlama geldiğini açıklamak için de "2 Ağustos geldiğinde havlu atacağız ve herkes kendi yoluna gidecek diye bir şey yok." ifadesini kullandı.

Çatışmaların durdurulması anlaşmasının ve insani yardımların ulaştırılmasına dair mutabakatın yerine getirilmesinde sıkıntılar bulunduğunu kabul eden Toner, "Bunlardan dolayı derin endişe duyuyoruz ama havlu atmaya da hazır değiliz." diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 3 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, 1 Ağustos'a kadar Suriye'de geçiş sürecinin başlamasını hedeflediklerini belirterek, gelecek birkaç ayda siyasi geçiş sağlanamaması durumunda "farklı bir yola" girilebileceğini söyledi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara