Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD'den BM'ye ''İsrail'' tepkisi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Milletler'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren firmaları açıklamasına tepki gösterdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-14 11:25:03

ABD'den BM'ye ''İsrail'' tepkisi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Milletler'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren firmaları açıklamasının, kurumun "İsrail karşıtı" tutumunu sergilediğini ifade etti.

Söz konusu listenin oluşturulmasında ABD'nin rol almadığını vurgulayan Pompeo, "BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet tarafından yayınlanan bu liste beni şaşkınlığı uğrattı. Bu olay aslında BM'nin alışılagelmiş İsrail karşıtı tutumunu doğruluyor" diye konuştu.

Bu durumun, İsrail'in tecridine yol açtığını iddia eden Pompeo, "Liste, İsrail karşıtı boykotu, tasfiyeyi ve yaptırımları kolaylaştırıyor. Ayrıca İsrail-Filistin barışı için yürüttüğümüz müzakerelere gölge düşürüyor" diye konuştu.

BM YASA DIŞI YAHUDİ YERLEŞİMLERİNDE FAALİYET GÖSTEREN ŞİRKETLERİ AÇIKLADI

BM dün, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren İsrail merkezli ve diğer uluslararası firmaların listesini yayımlamıştı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yeni raporunda, bölgedeki 94'ü İsrail, 18'i diğer ülkelere ait toplam 112 firmanın tam listesi yer almıştı.

Uluslararası şirketler arasında listede, ABD'den dünyaca ünlü "Airbnb Inc", "Expedia Group Inc", "Motorola Solutions Inc", "TripAdvisor Inc", "General Mills Inc" ve "Booking Holdings Inc" yer alıyor.

Filistinliler tarafından memnuniyetle karşılanan liste, adı geçen firmalara 'boykot uygulanabileceği' endişesi taşıyan İsrail tarafından ise ‘utanç verici' olarak yorumlandı.

Daha önce de birçok kez BM'yi ve İnsan Hakları Konseyi'ni suçlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ‘utanç verici' dedikleri listeyle ilgili olarak "Kim bizi boykot ederse boykot edilecek" açıklamasında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da hamleyi "İsrail'e zarar vermek isteyen ülke ve örgütlerin baskısına utanç verici bir teslimiyet" olarak adlandırdı.

Söz konusu şirketlerin faaliyetlerinin ‘yasa dışı' olarak damgalanmadığını vurgulayan Michelle Bachelet ise rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu konunun son derece tartışmalı olduğu ve olmaya devam edeceğinin bilincindeyim" ifadesini kullanmıştı

Haber Ara