Dolar

32,5437

Euro

34,8287

Altın

2.427,06

Bist

9.722,09

ABD'den Barzani yönetimine IŞİD övgüsü

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Peşmerge'nin IŞİD ile mücadele noktasında 'model' olarak görüldüğünü söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-24 19:54:19

ABD'den Barzani yönetimine IŞİD övgüsü

Erbil'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Peşmerge güçlerini, IŞİD ile yapılan mücadelede 'model güç' olarak gördüklerini kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Carter, Erbil'de Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Barzani ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından, Peşmerge Bakanı Mustafa Said Kadir basına kısa bir açıklama yaptı. Kadir, "Görüşmede Musul operasyonu masaya yatırdık. Bu operasyonun bizim için önemli olduğunu bildirdik. Ayrıca (operasyona) katılacağımızı da ifade ettik" dedi.

Kadir, ABD Savunma Bakanı Carter'dan, 'Peşmerge'ye destek verme sözü' aldıklarını belirtti. Kadir ayrıca, Carter'ın Peşmerge'nin IŞİD'e karşı verdiği mücadeleden dolayı Barzani'ye teşekkür ettiğini söyledi.

"ABD VE KÜRT YÖNETİMİ İŞBİRLİĞİ, BÖLGENİN İSTİKRARI İÇİN ÖNEMLİ"

Savunma Bakanı Carter'ın, ABD'nin Kürt Yönetimi ile yaptığı işbirliğinin bölgenin istikrarı için önemli olduğunu aktardığı belirtildi.

Carter'ın Barzani ile yaptığı görüşmenin ardından başkanlık ofisinden yazılı açıklama geldi. Açıklamada, Carter'ın "Peşmerge'nin IŞİD'e karşı üstlendiği vazifeyi, örnek bir model olarak görmekteyiz. ABD olarak Peşmerge'ye her türlü yardım vermeye hazırız. ABD, Peşmerge'nin silahlandırmasında kararlıdır" ifadelerini kullandığı ifade edildi.

ABD ve Kürt Yönetimi işbirliğinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Barzani ise ABD ile beraber büyük başarılara adım atacaklarını söyledi.

Barzani, "ABD'nin Peşmerge'ye verdiği destek çok titiz ve ciddidir. Onun için şimdiye kadar sivillere hiçbir zarar gelmemiştir. Peşmerge'nin dünya yerine teröre karşı yürüttüğü mücadeleden ötürü gururluyuz" ifadelerini kullandı.

Musul Operasyonu'na değinen Barzani'nin şu sözleri dediği aktarıldı: "Musul operasyonunda daha çok operasyonun ardından nelere dikkat edeceğimiz daha önemlidir. Musul'da yaşayan farklı etniklerin demografisini göz önünde bulundurarak bir daha yaşadıkları acılarla yüzleşmemeleri gerekiyor. Bunun için tüm taraflar elinden geleni yapmalıdır. Kimse terörü başkalarına bir kart olarak kullanmaması lazım."

Haber Ara