Dolar

32,3851

Euro

35,1732

Altın

2.325,14

Bist

9.079,97

ABD'den Afganistan'a dönüş sinyali

Pentagon 'Taliban’a karşı kritik bir mücadele eşiğindeyiz' açıklaması yaptı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-28 16:44:08

ABD'den Afganistan'a dönüş sinyali

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

ABD geçtiğimiz ay başında Afganistan'ı tekrar bombalama yönünde açıklamaların ardından Afganistan'daki komuta kademesine NATO kara birlikleri komutanı olan John W. Nicholson'ı atadı. Pentagon Taliban'a karşı kritik bir mücadele eşiğindeyiz açıklaması yaptı.

Afganistan ve Irak'ı işgal eden ABD iki ülkeden kademeli çekilme kararı almış, Afganistan ve Irak'ta kendisine bağlı siyassi ve paramiliter güçleri resmi olarak tanımıştı. ABD'nin çekilme kararından hemen önce Taliban tarafından başlatılan ve ülkenin büyük bölümünün grubun eline geçmesini sağlayan Azm Operasyonu ve IŞİD'in faaliyetleri ABD'nin tekrar Afganistan'a dönmesi şeklinde yorumlanan adımlar atmasına neden oldu.

New York Times'ın haberine göre ABD başkanı Obama geçtiğimiz günlerde adı sık sık anılan General John W. Nicholson Jr'ı Afganistan'daki ABD askeri operasyonlarının başına atarken Pentagon da Taliban'a karşı kritik bir mücadele eşiğinde olduklarını söyledi.

Taliban hâlihazırda Afganistan'ın büyük bir bölümünü kontrol ediyor ve ABD özel kuvvetleri ve ABD destekli Afgan hükümeti güçleri ile Taliban arasında ülkenin güney kesiminde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. NYT'ın yorumuna 2014 sonunda Obama'nin ABD'nin Afganistan'daki misyonunun son bulduğu açıklaması bugünkü durumun işaretlerini taşıyordu.

2015 Kasım'ında Obama Afganistan'daki Amerikan askerlerinin çekilmesinin yavaşlatıldığını duyurmuş ve 9800 Amerikan askerinin 2016'ya kadar ülkede kalması gerektiğini söylemişti. Taliban'ın hızlı ilerleyişi karşısında bu tutumu takındığı savunulan Obama'nın Afganistan'daki Amerikan askeri sayısını 2016 sonunda ya da 2017 başında 5500'e kadar düşürmesi planlanıyor.

ABD, Ocak 2016 başında Afganistan'da faaliyet yürüten IŞİD nedeni ile bölgeyi bombalamaya başlayabileceğini ifade etmiş ancak IŞİD'e karşı mücadele eden Taliban'ı daha büyük bir tehlike olarak betimlemişti. Taliban ise IŞİD'e bağlı onlarca militanı öldürüp birçok bölgede IŞİD faaliyetlerini durdurduğu gibi ABD ve NATO destekli Afgan hükümetine karşı ülkenin % 80'ini kontrol ediyor.

Aslı NewYorkTimes'ta yayınlanan haber Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye çevrilmiştir

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara