Dolar

32,5160

Euro

34,8202

Altın

2.425,65

Bist

9.695,21

'ABD demokrasisini hazır kahve gibi götürüyor'

Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, ABD’nin küçük paketlerde hazır kahve götürür gibi ‘kendi demokrasisini’ her yere götürdüğünü söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-19 16:22:21

'ABD demokrasisini hazır kahve gibi götürüyor'

Sputnik'in aktardığı habere göre Sovyetler Birliği'nde 19 Ağustos 1991 tarihinde kendisine yönelik darbe teşebbüsünün 25. yıldönümü öncesinde İnterfaks'a konuşan Gorbaçov, “Liderliğim döneminde ABD'lilere ‘Farklı ülkelerden insanlara kendi demokrasinizi empoze etmeye, demokrasinizi hazır kahve gibi götürmeye çalışıyorsunuz. İnsanların kendi seçimlerini yapmasına izin verin' diyordum. Ancak onlar geçmişte olduğu gibi, şimdi de böyle bir dış politika uygulamaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Gorbaçov, 2009 yılından bu yana ABD Başkanı olan Barack Obama'nın da ülkesinin ‘tek taraflı çözüm empoze etmeye' yönelik siyasi çizgisini değiştiremediğini belirtti.

Gorbaçov, Batılı ülkelerin neden SSCB'nin reformlarını desteklemeye yönelik ciddi adımlar atmadığı sorusuna da şöyle yanıt verdi:

ABD, SSCB'nin güçlü, demokratik bir ülke olmasını istemedi. Böyle bir SSCB, ABD'nin tek taraflı tedbir politikasının var olmamasının garantisi olurdu. ABD'li politikacıların bazıları beni kendi planlarına engel olarak gördüler ve daha sonra açıkça Boris Yeltsin'e oynadılar. Amaçları Rusya topraklarında artık güçlü demokratik bir ülke kurulmasını önlemekti.”

Gorbaçov, ayrıca Rusya'da ne gibi zorluklar olursa olsun, komplo teorileri ve darbelerin gerçekleştirilmemesi çağrısı yaptı.

1991 darbe girişimi sırasında SSCB hükümetinden bir grup ülkede denetimi Sovyet lideri Mihayil Gorbaçov'dan alma teşebbüsünde bulunmuştu. 19 Ağustos'ta başlayan girişim 21 Ağustos'ta son buldu ve Gorbaçov tekrar görevine döndü.

 

Haber Ara