Dolar

32,3756

Euro

34,9750

Altın

2.325,68

Bist

9.091,62

ABD'deki Türkler sandık başında

ABD’nin başkenti Washington Büyükelçiliği'ne kayıtlı yaklaşık 14 bin seçmen için oy verme süresi başladı. Oy verme işlemi 25 Ekim'de saat 19.00'da sona erecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-17 21:01:43

ABD'deki Türkler sandık başında

AA'nın haberine göre; Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne kayıtlı 14 bin civarında seçmen için 26. dönem milletvekili genel seçimlerinde oy kullanma süresi başladı.

ABD'de yaşayan yaklaşık 91 bin seçmen, bugün saat 10.00'da oylarını kullanmaya başladı. Türk vatandaşları, seçimde başkent Washington'ın yanı sıra New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Boston ve Miami olmak üzere toplam 7 şehirde oy kullanacak. Oy verme işlemi 25 Ekim akşamına kadar sürecek.

Başkent Washington'ın yanı sıra Virginia, Maryland ve West Virginia eyaletlerinden kayıtlı 14 bin seçmen de Washington Büyükelçiliği'nde oylarını kullanıyor.

Sabah erken saatlerde büyükelçiliği gelen Tuğba Öncü, elçilikte ilk oy kullananlardan biri oldu. "Demokratik hakkını kullanmak için Philadelphia'dan yaklaşık 3 saat yol katederek geldiğini" belirten Öncü, "Uzak bir yerden geliyorum ama gelmem lazımdı, oy kullanmak için üç buçuk saat yol katettim. İnşallah Türkiye'miz için en hayırlısı, en iyisi olur" dedi.

Çocuğuyla birlikte oy kullanmaya gelen Metin Çetin ise demokratik hakkını kullanmak için erkenden elçiliğe geldiğini söyledi. Çetin, "Oyumuzu kullandık, inşallah Türkiye için, çocuğumun geleceği için hayırlı olur" diyerek duygularını dile getirdi.

AK Parti Washington Sorumlusu Bilal Tepe de, oy kullandıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarına demokrasinin kendilerine tanıdığını söz hakkını kullanma çağrısında bulundu.

Randevu almak gerekmiyor

ABD'de yaşayan seçmenler, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği, 25 Ekim'e kadar saat 10.00 ile 19.00 arasında randevu almadan oy kullanabilecek.Seçmenler, oy verme işlemi sırasında mutlaka üzerinde TC kimlik numarası yazan kimlik bulundurması gerekiyor. 

Üzerinde TC kimlik numarası olmayan kimlik veya pasaportla gelmeleri halinde seçmenler, büyükelçilikte fotoğraflı nüfus kayıt örneği alarak oy kullanabilecek. Nüfus kayıt örneğinin çıkarılabilmesi için de hafta sonu dahil konsoloslukta bir kişi görevli olacak.

Oylar özel güvenlikli odada saklanacak

Oyların sayımı yurt dışında yapılmayacağından sandıkların teslimi için saklama kurulu oluşturulmuş durumda. Sandık kurulu üyeleri, her akşam oy kullanma saati bittiğinde oy zarflarını sayıp tutanağa kaydedecek, torbalara koyup mühürleyecek, saklama kuruluna teslim edecek. Saklama kurulu da oy torbalarını güvenlikli özel odada saklayacak.

Seçimlerin sonuçlanmasının ardından diplomatik torbalara konulacak oylar, kuryelere teslim edilerek Türkiye'ye gönderilecek.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara