Dolar

32,5670

Euro

35,0242

Altın

2.428,02

Bist

9.722,09

ABD’deki hastanelere milyonlarca sahte N95 maske dağıtıldığı ortaya çıktı

ABD medyasının gündemi, ülkedeki hastanelere ve sağlık çalışanlarına dağıtılan milyonlarca sahte N95 maskeleri hakkındaki iddialarla alt üst olmuş durumda. Koronavirüse karşı etkili olduğu bilinen N95 maskelerinin güvenilirliği ülkedeki sağlık çalışanları tarafından ciddi şüphelerle karşılanıyor.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-12 16:53:27

ABD’deki hastanelere milyonlarca sahte N95 maske dağıtıldığı ortaya çıktı

NBC News'te yer alan habere göre, ABD'de koronavirüsle mücadelede sağlık çalışanlarına, milyonlarca sahte N95 maske dağıtıldığı bildirildi. Habere göre, sadece Washington eyaletinde, yaklaşık 40 hastaneye 1.9 milyon sahte N95 maske dağıtıldı.

Ayrıca Cleveland Klinic Merkezi ve Minnesota'da bir hastane, kasım ayının başından bu yana personele sahte maske verildiğini açıkladı.

New Jersey Shore Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışan hemşireler de aynı tarihten bu yana kendilerine ulaşan maskelerin bozuk ve tuhaf kokulu olması nedeniyle şüphelendiklerini, daha sonra maskelerin üzerindeki kod numaralarının şirketin çevrimiçi olarak listelediği sahte numaralarla aynı olduğunu gördüklerini ifade etti.

Üniversitenin hemşirelerinden ve sendika başkan yardımcısı olan Daniel Hayes ise yaptığı açıklamada, "İnsanlar son iki buçuk aydır dehşet içinde. Hayatlarını riske attıklarını düşünüyorlar ve kullanacak herhangi bir koruyucu ekipmanları yok" dedi.

dulles-international-airport-counterfeit-n95-masks-2h-040320

'Salgın başladığından bu yana 10 milyondan fazla sahte ürün ele geçirildi'
ABD'nin önde gelen N95 üreticisi firmalarından 3M'nin açıklamasına göre, salgın başladığından beri 10 milyondan fazla sahte ürün ele geçirildi. Firma, son aylarda en az 6 eyalette 'devlet kurumlarına satılan veya gönderilen' sahte 3M maskelerine el konulduğunu belirtti.

Sahte yüz maskelerinin kalitesini değerlendiren tıbbi teknoloji test grubu ECRI'nin mühendislik direktörü Chris Lavanchy, NBC News'e yaptığı açıklamada, "Bu durumu anlamaya çalışırken kafamız karışıyor çünkü durum siyah ve beyazı birbirinden ayırmak kadar kolay değil. Sahte olduğunu bildiğimiz diğer maskeleri inceledim, genelde korkunç bir performansları var" diye konuştu.

Firma sözcüsü Jennifer Ehrlich, N95 maskelerinin kritik olan diğer özelliğinin yüzde iyi oturmaları olduğunu söyleyerek sağlık çalışanlarını bu noktaya dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı.

Soruşturma başlatıldı

ABD'deki salgın yüksek oranda seyrederken sağlık çalışanlarına sahte N95 maskeleri gönderilmesiyle ilgili soruşturmalar başlatıldı.

ABD'de pandemi nedeniyle şimdiye kadar 3 bin 400'den fazla sağlık çalışanı hayatını kaybetti. ABD, 486 binden fazla ölü ve 28 milyona yakın vaka ile dünyada salgından en fazla etkilenen ülke konumunda. Öte yandan ülkede 46 milyon kişiye Kovid-19 aşısı vurulmuş durumda.

Haber Ara