Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD'de sokakta yaşamak zorunda kalan evsiz insan sayısı ne kadar?

Beyaz Saray web sitesine göre Ocak 2018'de 552.830 evsiz sayıldı, ancak bu sayı daha yüksek olabilir. Wikipedia'daki kaynaklar ise, özel devlet ve yerel raporlara göre, ABD'de 4 milyondan fazla insanın evsiz olabileceğini belirtiyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-19 13:15:06

ABD'de sokakta yaşamak zorunda kalan evsiz insan sayısı ne kadar?
• ABD'deki tüm evsizlerin yaklaşık yüzde 65'i bir sığınakta yaşıyor. • 2012'de 8,4 milyon yetişkin Amerikalı hem akıl sağlığı bozukluğundan hem de madde bağımlılığından muzdarip. • ABD'de tam zamanlı olarak asgari ücretle çalışan bir kişi yılda yaklaşık 13.624 dolar kazanıyor.

shutterstock-96134681

New York'ta 25 Şubat 2012'de sokakta köpeğiyle oturan ve yardım isteyen evsiz bir adam.

Amerikalıların büyük çoğunluğu ev dedikleri dört duvarlı, zemini ve çatısı olan bir barınakta yaşarken, herkes o kadar şanslı değil. Bazı insanlar her gece sokaklarda ya da evsizler barınağında uyumak zorunda… 

Beyaz Saray web sitesine göre Ocak 2018'de 552.830 evsiz sayıldı ancak bu sayı daha yüksek olabilir.

Wikipedia'daki kaynaklar, özel devlet ve yerel raporlara göre, ABD'de 4 milyondan fazla insanın evsiz olabileceğini belirtiyor. 

Farklılıklar olsa da, bazı genel eğilimler geçerli olabilir. Beyaz Saray rakamlarından, evsizler iki kategoriye ayrıldı: Sokaklarda yaşayanlar ve korunaklı ancak kalıcı bir evi olmayanlar. 

Sokaklarda yaşayanlar, evsizlerin yüzde 35'ini, korunaklı ancak kalıcı bir evi olmayanlar ise evsizlerin yüzde 65'ini oluşturuyor.

Bu sayıların toplamı yüzde kaçtır? WhiteHouse.gov'a göre, ABD'de herhangi bir gece, genel evsiz nüfus, ülke nüfusunun yüzde 0,2'sini temsil ediyor. 

Wikipedia'da evsizlerle ilgili eyalet ve yerel raporlardan elde edilen rakamlar dikkate alınırsa, tüm ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 1,2'si evsizdir. 

Öyleyse neden insanlar evsiz kalıyor? Açıkçası, çoğumuz güvenli, rahat ve kalıcı bir evin rahatlığı içinde yaşamayı tercih ederiz. İnsanların evsiz kalmasının nedenleri çeşitlidir ve karmaşık olabilir. Düşük gelir, işsizlik, zayıf sosyal bağlar, madde bağımlılığı, akıl hastalığı ve hapis geçmişini içerebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir.  

Düşük Gelir ve İşsizlik

shutterstock-1267495267

New York'un Chelsea semtindeki bir restoranın önünde dilenen evsiz birey.

Evsizlerin küçük bir yüzdesi, işlerini yeni kaybettikleri ve artık kiralarını veya ipoteklerini ödeyemedikleri için sokaklarda. HomelessHub.ca'ya göre, evsiz nüfusun daha büyük bir kısmı çalışıyor, ancak kira ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kazanamıyor. 

Ulusal Evsizler Koalisyonu'na göre, ABD'de tüm yıl boyunca haftada 40 saat asgari ücretle tam zamanlı bir çalışan 13.624 dolar kazanıyor.

ABD'de 2017'de ortalama aylık brüt konut kirası 1.012 $ olan Census ACS anketine göre, kaç çalışan insanın evsiz kaldığını görmek kolaydır. Akıl Hastalığı, Madde Bağımlılığı ve Hapsedilme

shutterstock-1056582620

Tedavi edilmeyen bir akıl hastalığından muzdarip olmak, insanları kolayca sokaklara düşüren bir yoldur. Tüm evsizlerin üçte birinin ağır bir akıl hastalığından muzdarip olduğu tahmin ediliyor, bu da onların kendi başlarına yaşayarak düzenli bir iş ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelerini neredeyse imkansız hale getiriyor. Uygun toplumsal destek olmazsa, sonunda sokaklarda veya evsiz barınaklarında yaşayabilirler. 

Madde bağımlılığı, evsizlikle sonuçlanabilecek başka bir faktördür ve akıl hastalığı ile el ele gidebilir. Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü'ne göre, 2012 yılında yapılan bir ankette, 8,4 milyon yetişkin Amerikalının hem akıl sağlığı bozukluğundan hem de madde bağımlılığından muzdarip olduğu tespit edildi. Ayrıca, şiddetli akıl hastalığından muzdarip kişilerin, maddeleri kötüye kullanma olasılıklarının birçok kez daha yüksek olduğu da bulundu. Bu grubun alkolü kötüye kullanma olasılığı dört kat, düzenli olarak esrar kullanma olasılıkları ise 3,5 kat daha fazlaydı. Diğer ilaçları yaşamları boyunca en az on kez kullanmış olma olasılıkları da 4,6 kat daha fazla olduğu tespit edildi. 

 

Haber Ara