Dolar

32,3640

Euro

35,0107

Altın

2.325,50

Bist

9.094,41

ABD'de okula düzenlenen saldırı

ABD'de okula düzenlenen saldırı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-03 01:25:47

ABD'de okula düzenlenen saldırı
ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinde yaşanan kitlesel silahlı cinayetlerine ilişkin, "Siyasi dinamiği değiştirmediğimiz sürece, bu problemde büyük bir azalma sağlayamayacağız. Eğer bu noktada bir şey yapacaksak, politikalar değişmeli. Politikalar değişmek zorunda" dedi.

Başkan Obama, kabinesindeki değişiklik nedeniyle Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

Eğitim Bakanı Arne Duncan'ın görevinden ayrılması nedeniyle düzenlenen toplantıda Obama, bugüne kadarki çalışmaları nedeniyle Duncan'a teşekkür etti. Obama, başkanlığı süresince Duncan'ın kabinesinde en uzun süreli yer alan bakanlardan biri olduğunu belirterek, kendisinin istifa kararından üzüntü duyduğunu kaydetti.

Obama, Duncan'ın yerine ise birkaç aydır bakan yardımcılığı yapan John King'in bakanlığı vekaleten yürüteceğini bildirdi.

King'in bakanlığı yönetecek doğru kişi olduğunu belirten Obama, Duncan ve King'e bundan sonraki süreçte başarı dileklerini sundu.

Obama, toplantıda gazetecilerin gündeme dair sorularını da yanıtladı.

ABD'nin Oregon eyaletinde yüksek okula düzenlenen kanlı saldırının ardından silahsızlanma tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine Obama, bu tür trajik ölümlerin yaşanmaması için alınabilecek ilave adımlar üzerinde yapılabilecek çalışmaları anlattı.

Obama, bu tür vakaların gelecekte de yaşanabileceğine vurgu yaparak, bireysel silahlanmayı kontrol altına alacak yasalara karşı çıkan Kongre'deki Cumhuriyetçileri eleştirdi. Obama, "Bu (saldırılar), politikalar ve seçilmiş kişilerin davranışı değişinceye kadar değişmeyecektir. Bu noktada yapacağım asıl şey, bu konuda düzenli biçimde konuşmaya devam etmek. Bunu siyasallaştıracağım, çünkü bizim eylemsizliğimiz yaptığımız siyasi karardır" diye konuştu.

ABD halkının büyük çoğunluğunun bireysel silahlanmanın kontrol edilmesine inandığını dile getiren Obama, "Güvenlik kayıtlarının kontrol edilmesi ve diğer sağduyulu adımlar birçok yaşamı kurtarabilir" ifadesini kullandı.

Obama, ancak bunun sadece Cumhuriyetçi Parti tarafından engellenmediğini, bu noktada çıkar gruplarının silah şirketlerini fonlamasından bahsederek, "Siyasi dinamiği değiştirmediğimiz sürece, bu problemde büyük bir azalma sağlayamayacağız. Örneğin, insanların, 'Problem silahlar değil, ruhsal bozukluk' dediğini duyacaksınız" dedi.

Obama, "Eğer bu noktada bir şey yapacaksak, politikalar değişmeli. Politikalar değişmek zorunda" ifadesini kullandı.

- Bayraklar yarıya indirilecek

Bu arada Başkan Obama, Oregon eyaletindeki saldırı nedeniyle ülkedeki bayrakların 6 Ekim'e kadar yarıya indirilmesi talimatı verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Roseburg kentinde yaklaşık 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü Umpqua yüksek okulunda düzenlenen silahlı saldırının ardından Obama'nın talimatıyla başta Beyaz Saray olmak üzere ülke genelindeki tüm federal kurumlarda bayrakların yarıya indirildiği kaydedildi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara