Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

ABD’de Nükleer Güvenlik Zirvesi başladı

Washington’da 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra bazı uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla Nükleer Güvenlik Zirvesi yapılıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-01 10:10:40

ABD’de Nükleer Güvenlik Zirvesi başladı

ABD'nin başkenti Washington'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra bazı uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla Nükleer Güvenlik Zirvesi yapılıyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, "nükleer silahlardan arındırılmış dünya" fikriyle 2010'da başlattığı, iki yılda bir tekrarlanan zirve, bu yıl son kez toplanacak olması nedeniyle özel önem taşıyor.

Washington'daki iki günlük zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri katılıyor.

Dünya genelindeki nükleer materyalleri koruma altına almayı amaçlayan zirve, Obama'nın devlet ve hükümet başkanları onuruna vereceği resmi akşam yemeğiyle başladı.

Yemekte Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasında oturdu.

IŞİD BENZERİ GRUPLARA İLİŞKİN OTURUM DÜZENLENECEK

Zirvenin ikinci gününde oturumlar, başkentin önemli toplantı noktalarından Washington Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. “Nükleer Güvenliğin Pekiştirilmesinde Ulusal Eylemler” oturumuyla başlayacak zirvenin ikinci gününde ulusal, uluslararası ve kurumsal düzeyde atılabilecek adımların değerlendirileceği oturumlar düzenlenecek.

ABD Başkanı Obama'nın, IŞİD ve benzeri gruplara odaklanan son oturumda yapacağı konuşmayla zirve sona erecek.

Zirvenin asıl gündemini de nükleer silahların yapılmasında kullanılan maddelerin IŞİD grupların eline geçmesinin nasıl önleneceğinin oluşturması bekleniyor. Bu nükleer maddelerin 'terör saldırıları'nda kullanılmasının engellemesinin yanında radyoaktif madde stoklarının da nasıl güvenli tutulacağının zirvede ele alınması öngörülüyor.

BAŞKENT SOKAKLARINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Zirve nedeniyle Washington Kongre Merkezi'nin etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı. Merkezi çevreleyen caddeler araç trafiğine kapatıldı. Merkezin yakınındaki Mount Vernon metro istasyonu ulaşıma kapatılırken, merkeze girişlerdeki aramalarda bomba uzmanı köpekler kullanılıyor.

Haber Ara