Dolar

32,5481

Euro

34,8777

Altın

2.430,09

Bist

9.722,09

ABD'de 'katil arılar'ın yuvası bulundu

ABD'li bilim adamları, ABD’nin kuzeybatısında “katil arılar” olarak da anılan ülkenin ilk Asya dev eşekarısı yuvasının bulunduğunu açıkladı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-25 18:22:38

ABD'de 'katil arılar'ın yuvası bulundu

Washington Eyaleti Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, böcek bilimcilerin Kanada ile eyaletin kuzey sınırındaki küçük bir kasaba olan Blaine'deki özel bir mülkün üzerinde bulunan ağacın içindeki oyukta yuva keşfettiklerini açıkladı.

Açıklamada, araştırma ekibinin ağaca giren ve çıkan çok sayıda eşek arısı gözlemlendiği belirtildi.

Bakanlık, kötü hava koşulları nedeniyle yuvayı sökme planlarını ertelemek zorunda kaldıklarını uygun zamanda yuvayı ortadan kaldırmanın planlandığını ifade etti.

5eafbedb55428503a073d2b7

İstilacı arılar

Açıklamada ayrıca, "ABD'ye özgü olmayan istilacı bir haşere olan Asya dev eşek arısı, dünyanın en büyük eşekarısı, bal arılarının ve diğer böceklerin avcısıdır. Küçük bir Asya dev eşekarısı grubu, bir bal arısı kovanının tamamını birkaç saat içinde öldürebilir” denildi.

Özellikle tekrarlanan sokmalardan sonra bazı insanlar için ölümcül olabilen güçlü iğneleri nedeniyle "katil eşek arıları" olarak adlandırılan 5 cm boyundaki böcekler, ilk olarak Aralık 2019'da Blaine yakınlarında iki noktada tespit edildiği doğrulanmıştı.

Yıl boyunca başkent Washington'da daha fazla görüldüğü bildirilen arılarla ilgili olarak bakanlık yetkilileri, yeni kraliçe arılar ortaya çıkmadan ve çiftleşmeden önce ay ortasına kadar eşek arısı yuvasını bulmayı ve bunun istilacı türlerin "yayılmasını önlemeye" yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Bakanlık, 21 Ekim ve 22 Ekim tarihlerinde iki ayrı tuzakta dört canlı eşek arısı bulunmasının ardından yuvayı keşfettiğini söyledi. Entomologlar ise üç eşek arısına radyo izleyicileri bağlayabildiler, bunlardan biri onları yuvaya götürdü.

5eafbedb55428503a073d2b5

7 kat daha zehirli

Eşek arısı, Washington eyaletinin sınırının kuzeyinde, Kanada'nın British Columbia eyaletinde de görüldü.

AP haber ajansının bildirdiğine göre, Asya devi eşek arıları çoğu arıcı kıyafeti giymiş kişileri de sokabilir, bir bal arısına göre yaklaşık yedi kat daha fazla zehir verebilir ve birçok kez sokabilir.

Washington Eyaletindeki tarım dairesi, eşek arıları insanlara karşı genel olarak saldırgan olmamakla birlikte, bir sağlık tehdidi oluşturabilecekleri konusunda uyardı.

Söz konusu türün, iğnelerinin yerel arı ve eşekarısından daha tehlikeli, sokmasıyla birlikte şiddetli ağrıya, şişmeye, nekroza ve nadir durumlarda ölüme bile neden olabileceği ifade ediliyor.

Haber Ara