Dolar

32,5836

Euro

34,8208

Altın

2.411,68

Bist

9.645,02

ABD'de IŞİD karmaşası

ABD Kongresi, ABD Kuvvetleri Merkez Komutası’nı IŞİD ile mücadele konusunda gerçeğinden daha olumlu, 'toz pembe' raporlar sunmakla suçladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-12 18:27:10

ABD'de IŞİD karmaşası

Kongre'nin Perşembe günü hazırladığı rapora göre, ABD Kuvvetleri Merkez Komutanlığı (CENTCOM), 2014-2015 yılları arasında IŞİD ile mücadele koalisyonunun durumuyla ilgili ‘gerçeğinden daha olumlu' rapor sunmakla suçladı.

Temsilciler Meclisi'nde bazı Cumhuriyetçi üyeler tarafından hazırlanan raporda, CENTCOM'un o dönemde düzenli olarak sunduğu istihbarat raporlarında aynı kurumun kıdemli analistlerinin tahminleriyle örtüşmeyen bilgiler içerdiği ifade edildi.

ABD'li milletvekilleri 9 ay üzerinde çalıştıkları ve 15 sayfadan oluşan raporlarında söz konusu CENTCOM raporlarının aynı zamanda ülkenin başka istihbarat organlarından gelen raporlarla da örtüşmediğine işaret etti.

Raporu hazırlayan komitenin Başkanı Milletvekili Mike Pompeo, ABD ordusunun Ortadoğu ve Kuzey Afrika operasyonlarını yürüten CETCOM'u, IŞİD'in Irak'ta oluşturduğu tehlikeyi küçültmek amacıyla gelen istihbarat bilgilerini manipüle ettiğini söyledi. IŞİD'e karşı mücadeleyi yürüten komutanlara, operasyonların gidişatıyla ilgili pembe bir tablo çizildiğini belirten Pompeo, bunun sonucu olarak ABD askerlerinin hayatının tehlikeye sokulduğunu savundu.

ABD; 2014'te Irak'ta ve Suriye'de büyük toprakları ele geçirmeyi başaran IŞİD ile mücaadele için 60'tan fazla ülkenin katılımıyla bir koalisyon kurmuştu. Bu koalisyon, 2014'ün sonuna doğru IŞİD'i havadan hedef almaya başlamıştı. İki yıldan beri örgüte karşı yürütülen operasyonlar, güç alanını azaltmaya başarsa da sonuçlar hedefleri karşılamakta uzak kaldı. 

Haber Ara