Dolar

32,5353

Euro

34,8587

Altın

2.424,72

Bist

9.703,41

ABD'de hükümet neden kapalı?

ABD'de bir süredir hükümet kapalı. Trump'ın hükümeti kapatması hem ülkede tedirginlik oluşturuyor hem de çalışanların isyan etmesine neden oluyor. Peki ABD'de hükümet neden kapalı? Cevabı haberimizde...

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-12 10:47:36

ABD'de hükümet neden kapalı?

Timetürk Özel Haber

ABD basını, Trump'ın Suriye'den çekilme kararı ve ulusal güvenlik politikaları gibi gündemlerin yanında şu sıralar en fazla hükümetin kapanması konusu ile meşgul... Hükümetin uzun süre kapalı kalması tedirgin bir ortam oluştururken ne zaman açılacağı da merak konusu oldu.

Amerika Araştırmaları Uzmanı Ş. Bahadır Koç, ABD hükümetinin kapalı olmasının nedenlerini ve sonuçlarını Timetürk'e anlattı...

Koç, hükümetin kapalı olmasının nedeninin Meksika ile ABD arasına yapılacak duvar olduğunu kaydetti.

"TRUMP, DUVAR SÖZÜ VEREREK SEÇİLDİ"

"ABD hükümetinin kapalı olmasının nedeni duvar konusu. Yaklaşık 5 milyar dolarlık maliyeti Demokratlar kabul etmiyor. Trump, duvar sözü vererek seçildi. Geçmişte bazı demokratlar da bunu savunmuştu."

Koç, Demokratların duvara karşı çıkma nedenlerini ise şöyle özetledi;

Demokratların karşı argümanlarının başında duvarın maliyeti geliyor. İkinci olarak ise duvarın yapılsa dahi göçü engellemeyeceği argümanı... Ayrıca demokratlar, Meksika'dan göç edenlerin sayılarının zaten düştüğünü söylüyor.

Trump ise hem tabanının hem de genel olarak halkın bu konuda kendine daha yakın olduğunu düşünüyor. İlkinde haklı ama genel anlamda ne kadar destek görür bilinmez. Zaman ilerledikçe halkın daha büyük bir kısmı etkilenecek ve o zaman sorumlu olarak kimi görecekler?

"TRUMP'IN ELİ DAHA GÜÇLÜ"

Demokratlar buradan "Bakın işte Trump'ın inadının, beceriksizliğinin yeni bir örneği" şeklinde bir ekmek çıkarmayı umuyor olabilirler. Çok iddialı olmadan diyebilirim ki, Trumpın pozisyonu biraz daha güçlü.

Duvarın Trump'ın programının önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Koç'a göre süreç uzayabilir.

"Bir uzlaşı noktası "dreamers" denen ülkeye çocuk olarak gelmiş yasadışı göçmenlerin statüsünün değişmesi karşılığında duvara evet demek olabilir belki. duvar Trump'ın programının önemli bir parçası, bir şey almadan vazgeçmek istemeyecektir. Demokratlar da onu kötü bir yerden sıkıştırdıklarını düşünüyorlar kendilerince. Bu da bu işin uzama ihtimalini düşündürüyor. "

Bahadır Koç, sözlerine şöyle devam etti...

Bütün bu krizi hem Trump'a yönelik soruşturmayla hem de Suriye'den çekilme kararı ile beraber düşünmek lazım. Trump, tabanını hem memnun hem de aktif tutması gerektiğini düşünüyor olabilir. Duvarı ve diğer konuları "elitlere karşı savaşımın bir parçası" diye sunmak ister. Doğru veya yanlış bu konuyu kendisi için maden olarak görmek istiyor. Demokratlar kurnazlık yapayım derken kendi kazdıkları kuyuya düşebilir. Herhalde kapanmanın olumsuz sonuçları ve imajının ülkenin yöneticisi olan başkana fatura edileceğini düşünüyorlar ama yanılıyorlar. 5 miyar dolar ABD için çok çok büyük bir para değil. Hem amerikan ordusu orda burda birsürü para harcarken sonuçta zihinlerde güvenlik, asayiş ve egemenlikle kolaylıkla ilişkilendirilebilecek duvar gibi bir şeye harcanacak paraya bu kadar alerji göstermekle ofsayta düşebilirler. Tabi iki taraf da konu ile ilgili kamuoyu yoklamalarını özenle takip ediyordur diye düşünüyorum. İki taraf da oy kaybettiklerini farkederlerse geri adım atabilirler.

Timetürk / Cuma Obuz

Haber Ara