Dolar

32,5043

Euro

34,9521

Altın

2.429,97

Bist

9.803,30

ABD’de günlerce protesto edilmişti: Kritik dava başladı

ABD’de geçtiğimiz mayıs ayında siyah George Floyd’un ölümüne sebep olan polis memuru Derek Chauvin’in yargılandığı dava başladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-30 08:55:09

ABD’de günlerce protesto edilmişti: Kritik dava başladı

ABD'de siyahi George Floyd'u gözaltına alınması sırasında dizini ensesine basarak ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin'in davası başladı.

Hennepin Bölge Mahkemesinde yerel saatle 09.00`da başlayan ve televizyonlardan canlı yayınlanan davada hakim Peter Cahill, önce jüri üyelerine ve taraflara mahkemenin kurallarını okudu.

Mahkemede daha sonra iddia makamı ve savunma avukatlarının açılış konuşmalarına geçildi.

15 JÜRİ SEÇİLDİ

Dava için iki haftadan uzun bir süre boyunca 9'u beyaz 6'sı siyahi veya diğer etnik gruplardan toplam 15 jüri seçildi. Mahkemenin ilk gününde, Floyd'un gözaltına alınması sırasında Chauvin`in Floyd`un ensesine basarken çekilen videonun ilk günkü tartışmalarda jüriye gösterilmesi bekleniyor.

Sokaktan geçen vatandaşların çektiği video davada kilit önem taşıyor. Davanın sonucunu belirleyecek esas tartışmalar ise polisin yetkili güç kullanımı ile Floyd'un ölüm nedeni konusunda uzmanların açıklayacağı görüşler etkili olacak.

Davanın yaklaşık 4 hafta süreceği tahmin ediliyor. Dava boyunca beklenen Floyd destekçilerinin protesto gösterileri için Minneapolis`te geniş güvenlik önlemleri alındı. Mahkeme binasının etrafı beton bariyer ve dikenli tellerle çevrildi.

40 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR

2. ve 3. dereceden cinayet ve adam öldürme suçlamalarından yargılanan Chauvin'in suçlu bulunması halinde 40 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

GEORGE FLOYD'UN ÖLÜMÜ

Chauvin, Floyd'u gözaltına alırken 9 dakika boyunca diziyle boynuna bastırmış, “Nefes alamıyorum” diye polise durması için yalvaran talihsiz adamın kameralar kayıttayken gerçekleşen ölümü ülkede infiale neden olmuş, geniş çaplı protestoları tetiklemişti.

Olay sonrası Chauvin'in işine son verilirken Floyd'un ailesine 27 milyon dolar tazminat ödenmesi kararlaştırılmıştı. Dün başlayan duruşmanın yaklaşık 4 hafta sürmesi bekleniyor.

 

Haber Ara