Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

ABD'de federal yargıç Kuzey Dakota petrol boru hattını durdurma talebini reddetti

Trump'ın onayı ile inşasına devam edilen Dakota Access Boru Hattı için yerlilerin yaptığı 'geçici durdurma' talebi ABD'li federal yargıç tarafından reddedildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-14 15:26:18

ABD'de federal yargıç Kuzey Dakota petrol boru hattını durdurma talebini reddetti

Sputnik'in haberine göre Washington D.C. Bölge Mahkemesi'nden yargıç James Boasberg, Standing Rock (Duran Kaya) Siyu ve Cheyenne River Siyu kabileleri üyelerinin Dakota Access Boru Hattı'nın inşasının 'geçici olarak durdurulması' talebini geri çevirdi.

Yerliler, 1886 kilometrelik boru hattının 'dini törenlerde kullanılan bölgedeki içme suyuna zarar vereceği' gerekçesiyle davayı açmıştı.

YARGIÇ ZARARIN BORU HATTI DEVREYE GİRENE KADAR OLUŞMAYACAĞINI SAVUNDU

Ancak duruşmada yargıç Boasberg bu zararın boru hattı devreye girene kadar oluşamayacağını savundu.

Boasberg, boru hattını inşa eden şirketin de petrolün yerli kabilelerinin yaşadığı Oahe bölgesine varmasından itibaren haftalık olarak gelişmeleri paylaşmasına da hükmetti.

'SU BİZİM HAYATIMIZ'

Geçen hafta Cheyenne River Siyuları'nın reisi Harold Frazier bölgede akan Missouri Nehri'nin sularını 'Lakota dini inançlarının temel unsuru' olarak tarif etmişti.
Frazier "Su bizim hayatımız. Ne pahasına olursa olsun korunmalı" demişti.

Dakota Access şirketi avukatları ise yerlilerin 'dini inançları' gerekçesiyle yaptığı talebi 'gecikmiş' olarak niteleyip, söz konusu zarar riskinin herhangi bir 'men kararı' için gerekli standartları karşılamadığını iddia etti.

Yargıcın geçici durdurma talebini reddi, ABD Ordusu Mühendislik Birimi'nin (Usace) boru hattı projesine devam edilmesine izin vermesinden ve Missouri Nehri'nin altından geçecek 2 km'lik ara parçayı onaylamasından 5 gün sonra geldi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, iki hafta önce, projenin tamamlanması için bir başkanlık emri imzalamıştı.

Yaklaşık 3 milyar 700 milyon dolar harcanarak 4 eyaletten geçmesi planlanan Kuzey Dakota petrol boru hattı, ABD'de protestoların hedefi olmuştu.

Projenin geçeceği bir kısım arazinin, 19. yüzyıldan kalma antlaşma nedeniyle Standing Rock Sioux adlı Kızılderili kabilesine ait olduğu ileri sürülürken, kabile, geçen ağustosta ABD hükümetine karşı dava açarak projeyi durdurmuş ancak ekim ayında federal temyiz mahkemesi söz konusu kararı iptal etmişti.

USACE, geçen aralık ayında, yeni rotanın belirlenmesi amacıyla Kuzey Dakota boru hattı projesinin durdurulmasına karar vermişti.

 

Haber Ara