Dolar

32,3158

Euro

35,0931

Altın

2.296,68

Bist

9.041,61

ABD'de çıplak fotoğraf skandalı Senato'da!

ABD Donanması'nda görev yapan erkek piyadelerin, kadın silah arkadaşlarının çıplak fotoğraflarını sosyal medyada paylaşarak aşağılamaları Senato'da masaya yatırıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-17 15:15:14

ABD'de çıplak fotoğraf skandalı Senato'da!

Sputnik'in haberine göre ABD Donanması Komutanı General Robert Neller, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde erkek askerlerce kadın deniz piyadelerinin çıplak fotoğraflarının aşağılama amacıyla paylaşılmasıyla ilgili soruları yanıtladı.

Neller, Irak'taki çatışmalarda ölen ABD'li kadın deniz piyadelerinin isimlerini sayarak erkek askerlere hitaben, "Bu deniz piyadelerini 'deniz piyadesi' olarak kabul etmeniz için daha ne olması gerekiyor? Artık yeter" dedi.

"ORDU CİDDİYE ALMIYOR"

Senatörlerin, yıllardır yaşanan cinsel saldırılarla ilgili sorunu ordunun yeterince ciddiye almadığına yönelik sorularına yanıt veren general, bu meseleyi çözeceklerini savundu.

"DONANMA KÜLTÜRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Mümkün olan her şekilde bu sorunla mücadele edecekleri taahhüdünde bulunan General Neller, yaşanan skandalların kadın deniz piyadeleri için incitici olduğunu; erkek askerlerin kadınları kabul etmemelerinin, donanma kültürünü de olumsuz etkilediğini söyledi.

Ancak General Neller'ın Senatonun kadın üyelerinden gelen bazı eleştiri ve sorulara öfkeli bir şekilde karşı çıkması, bazı senatörlerin generalin taahhütlerinden ikna olmamalarına yol açtı. Demokrat New Hampshire Senatörü Jeanne Shaheen, "Bu komite daha önce de bu tarz açıklamaları çok duydu. Gerçekten bir şey yapılacağına inanmak zor. Neden şimdi geçmiştekinden farklı olacağına inanalım" dedi.

Demokrat New York Senatörü Kirsten Gillibrand ise, kadın deniz piyadelerine yönelik internetteki taciz ve cinsel sömürü olaylarının 2013'ten beri yaşandığını ve kurbanların sayısının arttığını belirtti. Gillibrand, "Bize 'Her şey farklı olacak' dediğinizde inandırıcı gelmiyor" dedi.

50'DEN FAZLA İHBAR VAR!

General Neller ve Donanma Bakanı Sean Stackley, kadın mağdurlardan çok azına ulaşılabildiğini ve 'daha fazlasının ortaya çıkması için yapılması gereken çok şey olduğunu' ifade etti. Stackley, Deniz Kuvvetleri Soruşturma Bürosu'nun 50'den fazla ihbar aldığını ve web sitelerinin araştırılması dahil incelemelerin sürdüğü bilgisini verdi. "Bu bir uyarı zili" diyen Stackley, soruşturmaları ilerleteceklerini söyledi.

​Deniz piyadelerinin etkin liderliğini ortaya koyması gerektiğini söyleyen General Neller da, "Uygun bir dille iletişim kurup, deniz piyadelerinde böyle olaylara izin verilmeyeceğinin altını çizeceğiz" diye konuştu.

"ARTIK YETER!"

Irak'taki çatışmalarda öldürülen kadın deniz piyadelerinden bazılarının isimlerini sayan General Neller, erkek piyadelere hitaben şunları söyledi:

"Bu deniz piyadelerini deniz piyadesi olarak kabul etmeniz için daha ne olması gerekiyor? Tüm deniz piyadeleri benim gözümde eşittir, bunu sizin de kabul etmenizi istiyorum. Bu sapkınlıkları hep birlikte kültürümüzün dışına atmalıyız. Artık yeter."

General Neller, kadınlara yönelik cinsel saldırı ve taciz olaylarına ve kurbanlara ilişkin bilgisi bulunanların, komutanlara, danışmanlara ya da avukatlara durumu bildirmeleri için çağrı yaptı.

"KENDİSİ PAYLAŞIYORSA NE YAPABİLİRİZ?"

Stackley ve Neller, personelin internetteki davranışlarının inceleme ve soruşturulmasının önünde kişisel mahremiyeti ve ifade özgürlüğünü koruyan yasaların engel oluşturduğu ve zorluk yarattığını da söyledi; "Eğer birisi çıplak fotoğraflarını sosyal medyada kendisi paylaşıyorsa bu sorunla nasıl başa çıkılabiliriz?" diye sordu.

Senatörler ise, Askeri Ceza Yasası'na, zaten yasak olan ve 'intikam pornosu' olarak adlandırılan fiillerle ilgili daha da güçlü hükümler konulabileceğini söyledi.

"ÖNLEM ALINSA DA DEVAM EDECEK"

Öte yandan ABD Donanması'nın eski bir üyesi olan ve çıplak fotoğrafların yayınlandığı Marine United isimli Facebook sayfasının sözcüsü Marshall Chiles, konuya ilişkin tepki çeken açıklamalarda bulundu. Chiles, "ABD'de cinayet yasak fakat insanlar halen cinayet işlemeye devam ediyor. Orduda da her ne kadar önlem alınsa ve yaptırım uygulansa da cinsel suçlar işlenmeye devam edecek. İşte bu noktada, ben kadınların fiziksel özelliklerini sorgulamam. Ben, Donanma'nın lojistiğini ve bu sorunla başa çıkabilip çıkamayacaklarını sorgularım" dedi.

"DİŞKKAT DAĞINIKLIĞINA SEBEP OALCAĞINI BİLE BİLE KADINLARI NİYE ORDUYA ALALIM?"

Donanma'da 6 yıl görev yapan Chiles, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Donanma'nın gidip savaşları kazanması, Amerika'yı savunmak için ön cephede olması gerekiyor. Madem öyle, bunun olacağını bile bile, büyük bir dikkat dağınıklığına sebep olacağını bile bile niye kadınları orduya entegre edelim?"

SADECE 1 İÇ SORUŞTURMA YAPILDI

ABC'nin haberine göre, Deniz Kuvvetleri Soruşturma Bürosu'nda şimdiye kadar bu konuyla ilgili sadece bir iç soruşturma yürütüldü. Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden ise sorunla ilgilenildiği ancak mağdurlara ulaşılamadığı şeklinde açıklamalar yapıldı. Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Alt Komitesi ayrıca, askeri yetkilileri, sosyal medya politikaları ve yapılabilecek şeyleri tartışmak için 21 Mart'ta gerçekleştirilecek bir oturuma çağırdı.

Haber Ara