Dolar

32,3199

Euro

35,0659

Altın

2.308,05

Bist

9.079,97

ABD'de bulunan Arap paraları 17. yüzyıl korsan gizeminin kilidini açabilir

ABD'de bulunan Arap paraları, Yüzbaşı Henry Every'in Hint imparatorunun gemisine yapılan ölümcül baskından sonra kaçışını açıklayabilir.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-02 15:37:57

ABD'de bulunan Arap paraları 17. yüzyıl korsan gizeminin kilidini açabilir

The Guardian'ın haberine göre; ABD'nin Rhode Island eyaletinde meyve bahçesinden çıkarılan bir avuç para, asırlık bir soğuk vakayı çözmeye yardımcı olabilir.

Bu masaldaki kötü adam: Müslüman hacıları Mekke'den Hindistan'a taşıyan bir gemiyi yağmaladıktan sonra dünyanın en çok aranan suçlusu haline gelen ve ardından köle tüccarı kılığına girerek yakalanmaktan kaçan bir İngiliz korsanı.

Amatör bir tarihçi ve metal dedektörü olan Jim Bailey, Middletown'da bir çayırda 17. yüzyıldan kalma ilk sağlam Arap parasını buldu.

Kuzey Amerika'da şimdiye kadar bulunan en eski para, korsan Kaptan Henry Every'in nasıl ortadan kaybolduğunu açıklayabilir .

7 Eylül 1695'te Every'in komutasındaki korsan gemisi Fancy, o zamanlar dünyanın en güçlü adamlarından biri olan Hint imparatoru Aurangzeb'e ait bir kraliyet gemisi olan Ganj-i-Sawai'yi pusuya düşürdü ve ele geçirdi. Gemide sadece hac ziyaretlerinden dönen ibadet edenler değil, on milyonlarca dolar değerinde altın ve gümüş vardı.

Gemiye yapilan baskın, tüm zamanların en kazançlı ve acımasız soygunlarından biriydi. Tarihsel kaynaklar, Every'nin çetesinin Hint gemisindeki erkeklere işkence edip öldürdüğünü ve Bahamalar'a kaçmadan önce kadınlara tecavüz ettiğini söylüyor.

Every ve çetesinin yaptıkları hızla yayıldı ve İngiltere Kralı III. William başlarına büyük bir ödül koydu.

İlk tam madeni para, 2014 yılında Middletown'daki Sweet Berry çiftliğinde ortaya çıktı; iki yıl önce eski sömürge sikkeleri, 18. yüzyıl ayakkabı tokası ve bazı tüfek toplarının bulunması Bailey'i meraklandırdı.

Toprağın üzerinde bir metal detektörü salladı, bir sinyal aldı, kazdı ve başlangıçta ya İspanyol ya da Massachusetts Körfezi Kolonisi tarafından basılan para olduğunu sandığı koyulaşmış bir gümüş para buldu. Daha yakından baktığında, bozuk paranın üzerindeki Arapça metin nabzını hızlandırdı.

Araştırma, madeni paranın 1693'te Yemen'de basıldığını doğruladı.

O zamandan beri, diğer dedektörler aynı döneme ait 15 ek Arap sikkesini ortaya çıkardılar. 10'u Massachusetts'te, üçü Rhode Island'da ve ikisi Connecticut'ta. Bir başkası, kayıtların Every'nin bazı adamlarının ilk karaya çıktığını gösteren Kuzey Carolina'da bulundu.

Rhode Island Üniversitesi'nden antropoloji diplomasına sahip olan ve Wydah Gally korsan gemisinin keşiflerinde arkeolojik asistan olarak çalışan 53 yaşındaki Bailey, "Amerikan kolonilerinin korsanlar için operasyon üsleri olduğunu gösteren kapsamlı birincil kaynak dokümantasyonu var" dedi.

 

Haber Ara