Dolar

32,5938

Euro

34,7271

Altın

2.497,23

Bist

9.524,59

ABD'de bayrak tartışması

ABD'de bayrak tartışması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 22:27:32

ABD'de bayrak tartışması
ABD'de halkın çoğunluğunun ırkçılığın ve köleliğin sembolü olarak gördüğü Güney Carolina Kongre Binası'ndaki konfederasyon bayrağının indirilmesi için sosyal medyada kampanya başlatıldı.

ABD'nin Güney Carolina eyaletinde siyahilerin gittiği kiliseye 21 yaşındaki beyaz Amerikalı Dylan Roof tarafından gerçekleştirilen ırkçı saldırıyla birlikte, eyalet kongresinde asılan konfederasyon bayrağı da tartışma konusu oldu.

ABD'nin en eski insan hakları örgütü olan Siyahileri Geliştirme Ulusal Derneği (NAACP) Başkanı Cornell Brooks, Charleston'da yaptığı açıklamada, kilise saldırısını "ırkçı terörizm eylemi" olarak niteledi. Brooks, ırkçılığın ve köleliğin sembolü olan bayrağın konfederasyon binasında dalgalanmaması gerektiğini söyledi.

Güney Carolina'nın Charleston kentinde kilisedeki en son ırkçı saldırıdan sonra gündeme gelen konfederasyon bayrağının indirilmesi için bir çağrı da Cumhuriyetçi Partinin 2012'de, ABD Başkanı Barack Obama'ya karşı yarışan Başkan Adayı Mitt Romney'den geldi.

Cumhuriyetçi Partinin önemli isimlerinden eski Massachusetts Valisi, işadamı ve 2012 ABD başkan adaylarından Romney, sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıda, "ırkçı nefret için bir sembol" olarak belirttiği bayrağın "Charleston'daki kurbanları onurlandırmak için indirilmesi" gerektiğini kaydetti.

Bayrağın Güney Carolina kongre binasından indirilmesi için internet üzerinden kampanya başlatılırken, #takeitdown etiketi kullandıldı.

ABD Başkanı Obama bayrakla ilgili olarak Amerikan kültürünün bir parçası olduğunu ancak müzede olması gerektiğini belirtti.

- Beyaz ırkçıların sembolü -

Tartışmalara konu olan bayrak, Amerikan İç Savaşı öncesinde tarıma dayalı ekonomilerinden dolayı köleliği savunan konfederasyona üye güney eyaletleri tarafından kullanılmıştı.

Roof'un gerçekleştirdiği saldırıyla gündeme gelen bayrak, "güneyin tarihsel mirası" olarak görülerek bir çok güneyli ile beyazların üstünlüğünü savunan gruplar tarafından kullanılmaya devam ediyor. Irkçı saldırısının sorumlusu olarak tutuklanan Roof'un da bir elinde tabanca, diğer elinde konfederasyon bayrağının bulunduğu bir resmi yayınlanmıştı.

Bu arada, Mississippi'de eyalet bayrağının sol üst köşesinde küçük bir şekilde kullanılan konfederasyon bayrağı, bugün ırkçılığı ve köleliği simgelediği için Güney Carolina kongresi hariç hiçbir eyalettin resmi kurumlarında kullanılmıyor.

Haber Ara