Dolar

32,3202

Euro

35,1203

Altın

2.302,42

Bist

9.055,22

ABD'de başkanlık yarışında Clinton ve Trump önde

ABD'deki ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin adaylığında Trump öndeyken, Demokratlar'da ise Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton en güçlü aday görünüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-02 10:19:48

ABD'de başkanlık yarışında Clinton ve Trump önde

ABD'de başkanlık seçimlerine gidilirken “Süper Salı” olarak adlandırılan ön seçimlerde şu ana kadarki sonuçlara göre Demokrat Parti'den eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti'den iş adamı Donald Trump rakiplerine karşı üstünlük sağladı.

Ajansların haberine göre; 12 eyalet ile bir bölgede yapılan ön seçimlerde Demokratlar'dan Hillary Clinton şu ana kadar 7, Vermont Senatörü Bernie Sanders 3, Cumhuriyetçi Parti'den ise emlak milyarderi Donald Trump 6, Teksas Senatörü Ted Cruz 2, Marco Rubio ise bir eyalette birinciliği garantiledi.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri kapsamında partilerin başkan adaylarının belirlenmesi için bugün Demokratlar 11, Cumhuriyetçiler ise 12 eyalette ön seçime gitti.

“Süper Salı” adı verilen gündeki ön seçimler, ABD'deki eyalet sayısının yaklaşık dörtte birine denk gelen yerlerde yapılmasının yanı sıra parti adaylarını belirleyecek delegelerin üçte birinin netleşmesi açısından da önemli sayılıyor.

Kritik gün öncesi CNN televizyonunun ORC şirketiyle gerçekleştirdiği son ankete göre, Cumhuriyetçi Parti tarafında emlak milyarderi Donald Trump'ın, Demokrat Parti kanadında ise eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yarışı önde tamamlayacağı öngörülüyordu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, kamuoyu yoklamalarına paralel şekilde Demokrat Parti'de Clinton, memleketi Arkansas'ın yanı sıra Alabama, Georgia, Tennessee, Teksas, Massachussets ve Virginia eyaletlerinde rakibi Bernie Sanders'a karşı üstünlük sağladı.

TRUMP-CLİNTON YARIŞI KESİN GİBİ

Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich ve Ben Carson'a karşı yarışan milyarder iş adamı Donald Trump, beş eyaletten üçünü kazandı.

Sandık çıkış anketlerine göre Hillary Clinton, Demokrat oyların çoğunu alarak Bernie Sanders'la arayı açtı.

Alabama, Georgia, Tennessee ve Virginia eyaletleri hem Clinton'ın hem de Trump'ın sandıktan birinci çıktığı eyaletler oldu.

Cumhuriyetçi Trump, Texas ve Oklahoma'yı rakibi Ted Cruz'a kaptırdı. Marc Rubio da Minnesota'yı kazandı.

Cumhuriyetçi Parti'de toplamda 11 eyalette seçim var. Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont ve Virginia'da ön seçimler yapılıyor. Alaska ve Minnesota'da ise parti grubu seçimleri var.

Ön seçimleri birinci bitirerek kendi partisinden adaylık hakkı elde eden politikacılar, 8 Kasım'da başkanlık için yarışacak.

Vermont Senatörü Sanders ise kendi eyaletinin yanı sıra Oklahoma ve Colorado'da Clinton'ı geride bıraktı. Sanders'ın Minnesota eyaletinde de kıyasıya çekişme içinde olduğu Clinton'a karşı üstünlük kurup kuramayacağı ilerleyen saatlerde belli olacak.

Daha önce yapılan ön seçimlerle birlikte Clinton, “süper delegelerin” sayısıyla 921 delegenin, Sanders ise 276 delegenin desteğini kazanmış oldu.

Demokrat Parti'nin adaylığını kazanması bir adayın, 4 bin 136 olan delegelerin en az 2 bin 383'ünü arkasına alması gerekiyor.

TRUMP 6 EYALETİ GARANTİLEDİ

Şu ana kadar sayılan oylara göre Cumhuriyetçi Parti cephesinde ise iş adamı Trump, Virginia, Alabama, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Arkansas olmak üzere 6 eyalette yarışı önde götürdü.

Partinin diğer aday adayı Teksas Senatörü Ted Cruz ise memleketinin yanında Oklahoma'da Trump'a karşı üstünlük sağladı.

Partinin diğer iddialı aday adaylarından Florida Senatörü Marco Rubio ise henüz sadece Minnesota'da zaferini ilan etti. Ohio Valisi John Kasich yarışı dördüncü, emekli beyin cerrahı Ben Carson ise son sırada götürüyor.

Cumhuriyetçiler'de Alaska ile Amerikan Samoası'nda yarışı kimin birincilikle tamamlayacağı gelecek saatlerde belli olacak.

Trump, şu ana kadarki sonuçlara göre, delege sayısını 221'e, Cruz ise 69'a çıkardı. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını kazanması için bir adayın 2 bin 472 delegenin bin 237'inin desteğini alması gerekiyor.

Haber Ara