Dolar

32,3654

Euro

35,0198

Altın

2.324,97

Bist

9.079,97

ABD'de anketler seçim sonucunu tahmin edemedi

İngiltere ve Kolombiya'daki seçimler ve referandumlarda anketlerin yanılmasından sonra ABD seçiminde de anketler sonucu tahmin edemedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-09 11:27:45

ABD'de anketler seçim sonucunu tahmin edemedi

ABD'de başkanlık seçimini beklentilerin aksine Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump kazanırken, kaybedenler arasında Hillary Clinton ile sonuçların öngörüldüğü anketler yer aldı.

İngiltere'de geçen yılın mayıs ayında yapılan genel seçimlerden önce anketlerin tahminlerinin aksine Muhafazakar Partinin seçimi rahatlıkla kazanmasının ardından ülkenin Avrupa Birliğinde (AB) kalıp kalmaması için haziran ayında yapılan referandumla ilgili anketler de yanılmıştı. Başa baş görünen oy oranlarının aksine İngilizlerin çoğunluğu Birlikten ayrılma kararı vermişti.

Son olarak Kolombiya'da hükümetle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yapılan barış anlaşması, 2 Ekim'de halkın onayına sunulmuş, anketler anlaşmanın rahatlıkla kabul edileceğini gösterirken halkın büyük bölümü referandumda "hayır" oyu vermişti.

Anketlerin yanıldığı son seçim de ABD'deki başkanlık seçimi oldu. ABD tarihinin son yıllarda en umulmadık sonucunun ortaya çıktığı seçimden önce Demokrat Parti adayı Hillary Clinton yarışın favorisi olarak gösteriliyordu.

Medyada Clinton'ın başkanlığı konuşuluyordu
CNN ve MSNBC gibi haber kanallarının yanı sıra Washington Post ve New York Times gibi ülkenin önde gelen gazeteleri Clinton'ın seçimi kazanacağı öngörüsünde bulunuyordu.

Medyanın büyük bölümünde Clinton'ın Barack Obama'dan nasıl bir miras alacağı, yeni politikalarının neler olacağı çoktan konuşulmaya başlamıştı.

Seçimden önce ABD medyasında yer alan birçok ankette Clinton'ın ortalama 3-4 puan farkla zafer kazanacağı öngörüsü yapılıyordu.

SONUCU TEK BİLEN LA TİMES/USC

Anketlerde tek yanılmayan Los Angeles Times gazetesi ile Güney California Üniversitesi (USC) oldu.

LA Times/USC'nin 4-10 Ekim, 9-15 Ekim, 19-25 Ekim, 22-28 Ekim, 25-31 Ekim ve son olarak 1-7 Kasım tarihlerini kapsayan anketlerinin tamamında Donald Trump'ın kazanacağı belirtildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara