Dolar

32,5252

Euro

34,9385

Altın

2.439,66

Bist

9.716,77

'ABD, Davutoğlu döneminde devreye girdi'

Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlık döneminde Kıbrıs konusunda, ABD'nin devreye girmesiyle Ankara'nın Rumlar'a kritik bir 'taviz' verdiği öne sürüldü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-08 17:46:56

'ABD, Davutoğlu döneminde devreye girdi'

Kıbrıs'ta yayınlanan Cyprus Mail gazetesinin haberine göre, Davutoğlu başbakanlık görevindeyken Ocak 2015'te Rum lider Nikos Anastasiadis ile Davos'ta gizli bir görüşme yaptı.

ABD'nin o dönemdeki Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın devreye girmesiyle gerçekleşen görüşmede Davutoğlu, Türkiye'nin 2014'de yaptığı "Türk kıta sahanlığı içinde petrol arama çalışması, savaş nedenidir" açıklamasından vazgeçti. Davutoğlu, Kıbrıs'ın güneyinde, Türk kıta sahanlığına da dahil olan 6. bölgede Rumların petrol arama ruhsatı vermesine yeşil ışık yaktı.

Davos görüşmesi sonrasında Rumlar, söz konusu 6. bölge için petrol ve doğalgaz arama ruhsatı vermek için ihaleye çıktılar.

ANLAŞMAYI ANASTASİADİS BOZDU

Cypus Mail haberinde, Davutoğlu'nun bu tavizi, Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis arasındaki görüşmelerin sonuca doğru ilerlemesi için verdiği, ancak bu anlaşmayı daha sonra bizzat Anastasiadis'in bozduğu bilgisi de yer aldı.

Rumlar'ın, Davutoğlu ile anlaşma çerçevesinde Türk kıta sahanlığına da giren 6. bölge için ruhsat verdiğini, ancak Anastasiadis'in barış sürecinde buna karşılık gerekli adımları atmadığına dikkat çeken gazete, bunun üzerine Türkiye'nin de Davutoğlu döneminde verdiği 'tavizden' vazgeçtiğini yazdı.

 

Haber Ara