Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı

ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 20:01:59

ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı
" ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çin'in siber güvenlik ve Güney Çin Denizi'ndeki eylemleri konusunda uyarıda bulunarak, Washington ile Pekin yönetimlerinin ilişkilerinde "dürüst ve doğrudan" olması gerektiğini söyledi.

Biden, başkent Washington'da iki gün sürecek yıllık ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı'nın açılışında konuştu.

Çin yönetiminin önemli küresel sorunların çözümündeki müzakerelerde masada yer almasını sürdürmesi gerektiğine vurgu yapan Biden, Çin'in başarısının ve küresel baskısının, önemli bir güç olarak sorumluluğunu artırmasına doğrudan bağlı olduğunu ifade etti.

Biden, iki ülke arasında birçok konuda mevcut anlaşmazlıklara işaret ederek, sorunların çözülmesi için birlikte çalışmalarının önemini kaydetti. Washington ve Pekin yönetiminin ilişkilerinde "dürüst ve doğrudan" olması gerektiğini vurgulayarak, "Tüm bu sorunların üstesinden bugünkü görüşmelerde gelemeyiz, ancak çözüme ulaşmak için çalışma taahhüdünde bulunmalıyız" dedi.

ABD ile Çin arasındaki fikir ayrılıklarının ve anlaşmazlıkların ileride de bulunacağını dile getiren Biden, ancak dünyanın, iki ekonomik gücün birlikte çalışmasına bağlı olduğunu, dolayısıyla anlaşmazlıklarına rağmen iş birliği zemini bulmaları gerektiğini anlattı.

Biden, konuşmasında ekonomi alanında yapılan casusluğa değinerek, "Siber teknoloji ve ekonomi alanındaki araçları fikri hakların çalınmasında fayda sağlamak için kullanan uluslar, yarınların kazanımlarını bugünün kısa vadeli kazançlarına feda ediyor" ifadesini kullandı.

- "Güney Çin Denizi'nde uluslararası sular açık tutulmalı"

Güney Çin Denizi'nde Pekin'in eylemlerinden de söz eden Biden, Çin'in bu bölgede ticaret yapılabilmesi için uluslararası suları açık tutmasını sürdürmesi tembihinde bulundu. Biden, "Sorumlu ülkeler uluslararası kurallara bağlı kalmalı ve ticaretin zarar görmemesi için uluslararası deniz yolunu açık tutmak için birlikte çalışmalılar. Bugün alım satımın yüzde 80'i okyanuslarda dolaşan gemilerle gerçekleşiyor. Deniz rotalarının açık olması ve korunması fikri, dünyadaki karşılıklı bağlılıktan dolayı, insanlık tarihinde herhangi bir zamandan bugün daha önemli durumda" diye konuştu.

- Bu yıl yedincisi düzenleniyor

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog toplantısında ABD tarafını Başkan Yardımcısı Biden ile Dışişleri Bakanı John Kerry ve Hazine Bakanı Jacob Lew temsil ediyor. Yaklaşık 400 yetkilisiyle başkent Washington'a gelen Çin'e ise toplantılarda Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang ile Devlet Müşaviri Yang Jiechi liderlik ediyor.

Toplantıların iki ülkenin iklim değişikliği ve terörle mücadele gibi küresel zorluklarda iş birliğini artırma fırsatı sunması bekleniyor.

Haber Ara