Dolar

32,3116

Euro

35,0980

Altın

2.279,38

Bist

8.958,36

ABD: Bizim anlaşmamız Suriye ile değil Rusya ile

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 'Suriye ordusuna atfedilen bazı açıklamalar görüyoruz. Bizim anlaşmamız, Esed rejiminin anlaşmaya uymasından sorumlu olan Rusya ile. Dolayısıyla Rusların konumunu netleştirmesini bekliyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-20 09:23:53

ABD: Bizim anlaşmamız Suriye ile değil Rusya ile

Bakanlık Sözcüsü Kirby, Suriye'de ateşkes şeklinde anılan fakat çatışmaları durdurmadığı gibi temel hedefi olan "Halep'e yardım"ın da bir hafta boyunca yapılmadığı ABD- Rusya anlaşması için bir açıklama yaptı. Yazılı yapılan açıklamada "Suriye ordusuna atfedilen bazı açıklamalar görüyoruz. Bizim anlaşmamız, Esed rejiminin anlaşmaya uymasından sorumlu olan Rusya ile. Dolayısıyla Rusların konumunu netleştirmesini bekliyoruz" denildi.

İnsani yardımların yerlerine ulaştırılması ve çatışmaların azaltılması kapsamında 7 günlük bir sürenin öngörüldüğünü belirten Kirby, bundan sonra Rusya ile Ortak Uygulama Merkezi gibi bir adımın atılabileceğini vurguladı.

Suriye rejiminin bazı muhalif unsurları vurmaya devam etmesine rağmen ülkedeki şiddetin "ateşkes" sürecinde görece azaldığına işaret eden Kirby, insani yardımların ise yerlerine ulaştırıldığını görmediklerini ifade etti. Kirby, ancak bugün sınırlı bir alana bu insani yardımların ulaştırılmaya başlandığını bildirdi.

"Çatışmaların azaltılması sürecinin uzatılmasına hazırız" diyen Kirby, Rus tarafını, Esed rejimi üzerindeki nüfuzunu kullanması ve anlaşma koşullarının yerine getirilmesini sağlaması için teşvik ettiklerini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de New York'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş ve Suriye ordusunun önce medyaya konuşmak yerine müzakere eden taraflarla konuşması gerektiğine dikkati çekmişti. 12 Eylül Pazartesi başlayan 7 günlük ateşkes anlaşmasının ABD ile Rusya arasındaki görüşmeler sonucunda 2 gün daha uzatıldığı açıklanmış ancak Suriye ordusu bugün itibarıyla ateşkesin bittiğini duyurmuştu.

Haber Ara