Dolar

32,5920

Euro

34,8069

Altın

2.412,60

Bist

9.645,02

ABD, bazı göçmen aileleri otellere yerleştirecek

Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen bazı göçmen aileler, bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yönetilen yeni bir program kapsamında otellerde barındırılacak

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-21 09:03:16

ABD, bazı göçmen aileleri otellere yerleştirecek

ABD yönetimine yakın iki kaynak, San Antonio merkezli bir kuruluş olan Endeavors, Teksas ve Arizona'daki otellerdeki "aile resepsiyon siteleri" adı verilen yerleşimleri denetleyecek. Örgüt, diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlarla ortak hareket ederek, başlangıçta sınırda yakalanan barınma imkanı olmayan aileler için yedi farklı otelde yatak sağlayacak.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) direktör vekili Tae Johnson tarafından yapılan açıklamada, ajansın göçmen ailelere geçici barınma hizmetleri sağlamak için Endeavors ile 86.9 milyon dolarlık kısa vadeli bir sözleşme imzaladığı belirtilirken, sözleşmenin 1.239 yatak ve diğer gerekli hizmetleri sağladığını ifade edildi.

Göçmen kabul merkezlerinin açılması, Biden yönetiminin göçmen ailelerin kâr amacı gütmeyen tesislerde gözaltında tutulmasında önemli bir politika değişimine işaret ediyor.

Ocak ayında Biden, Adalet Bakanlığı'na özel olarak işletilen cezai gözetim merkezleriyle sözleşmelerini yenilememe talimatı veren bir emir yayınlamıştı. Ancak emir, ICE tarafından yönetilen göçmen gözaltı merkezlerine yönelik değildi.

Bir ICE sözcüsüne göre, yaklaşık 1.200 göçmen Teksas'taki iki aile gözaltı merkezinde tutuluyordu. Pensilvanya'daki üçüncü bir merkez artık aileler için kullanılmıyor.

ABD-Meksika sınırına gelen göçmen sayısı, Biden'ın bir Cumhuriyetçi olan eski Başkan Donald Trump'ın katı politikalarından bazılarında geri adım atmasıyla son haftalarda arttı.

20 Ocak'ta göreve gelen Biden, bu politikaları tersine çevirdiği için Cumhuriyetçilerin eleştirileriyle karşılaştı. Aynı zamanda bazı Demokratlar, Biden yönetiminin çocuklar için Trump döneminden kalma acil durum sığınağını yeniden açmasına karşı çıktı.

https___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_200901153354-01-migrants-texas-hotel

Reuters'e konuşan iki kaynağa göre, Nisan ayında açılması planlanan otel siteleri COVID-19 testi, tıbbi bakım, yemek hizmetleri, sosyal hizmet uzmanları ve vaka denetimcilerine seyahat ve ilerideki destinasyonlarda yardımcı olacaklar. Personel, çocuk denetimi üzerine eğitilecek.

Göçmenlerin ayak bileğine elektronik kelepçe takılması gerekip gerekmediği veya başka herhangi bir izleme yöntemine tabi olup olmayacağı ise belirsiz.

Biden yönetimi yetkilileri, göçmen ailelerin Trump döneminden kalma bir sağlık emri uyarınca Meksika'ya veya kendi ülkelerine "sınır dışı" edileceğini söyledi. Ancak, Şubat ayında sınırda yakalanan 19.000 aile üyesinin yarısından fazlası sınır dışı edilmeyip Amerika Birleşik Devletleri'nde serbest bırakıldı.

6056229e55241

ICE'den Johnson ise yaptığı açıklamada, "Sınırımız açık değil. Bireylerin çoğu, Hastalık Kontrol Merkezlerinin halk sağlığı denetimcileri kontrolünde sınır dışı edilmeye devam ediyor" dedi.

Kaynaklar, çabaların ayrıca Teksas'ta refakatsiz çocuklar için 2.000 yataklı yeni bir barınak işleteceğini söyledi.

Biden yönetimi sonrası, ABD-Meksika sınırına gelen küçük yaşta çocukların sayısı giderek artmakta. Reuters tarafından görülen hükümet verilerine göre dün kalabalık sınır tesislerinde 5 binden fazla refakatçisi olmayan çocuk var.

Gözlemciler, yeni aile ve çocuk tesislerinin yatak kapasitesini kademeli olarak artırmasının beklendiğini söyledi.

Reuters

 

Haber Ara