Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

ABD Başkanı Trump'a dava açıldı

Trump'a, Kongre'nin onayı olmaksızın 'yabancı ülkelerden gelir elde ettiği' iddiasıyla Maryland eyaleti ile Washington DC yönetimi tarafından dava açıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-13 12:14:41

ABD Başkanı Trump'a dava açıldı

Sputnik'te yer alan habere göre, Maryland eyaletinin Demokrat Başsavcısı Brian E. Frosh ile başkent Washington DC yönetimi'nin Demokrat Başsavcısı Karl A. Racine, ortak basın toplantısı düzenleyerek ABD Başkanı Donald Trump aleyhine dava dilekçesi verdiklerini açıkladı.

'DAHA ÖNCE HİÇBİR BAŞKAN ANANAYASA'NIN İLGİLİ EMRİNE KARŞI BU DERECE SAYGISIZCA DAVRANMAMIŞTI'

Başsavcılar basın toplantısında, Trump'ın başkan olduktan sonra kendini ticari işlerden uzaklaştırmadığı ve yabancı ülke kaynaklarından gelir elde etmeye devam ettiği iddiasıyla dava açtıklarını belirtti.

Dava dilekçesinde Trump'ın 'Gelirler Maddesi' olarak da anılan Anayasa'nın 1.Maddesi'nin 9.Kısım'ının 8. maddesini ihlal ettiği savunuluyor.

İlgili maddede 'Hiçbir hükümet görevlisi Kongre'nin onayı olmadan yabancı bir devlet, kral ya da prensten bir hediye, gelir, statü ya da ünvan alamaz" deniyor.

Dilekçede "Her Başkan mizacı ya da ideolojisi ne olursa olsun kendine göre Anayasa'yı savunma yeminine sadık kalmaya çalıştı. Başkan'ın bu yemine bağlılığını sağlamak için Anayasa, Başkan'dan içerideki ve dışarıdaki güçlerden sağladığı özel gelirlerinden kurtulmasını talep ediyor. Daha önce hiçbir Başkan, Anayasa'nın bu emrine karşı bu derece saygısızca davranmamıştı" dendi.

Açıklamada Racine, Trump'ın başkentteki sahibi olduğu Trump International Otel nedeniyle dolaylı olarak yabancı kaynaklardan gelir elde ettiğini, bunu Kongre'ye bildirmediğini ve dolayısıyla ilgili yasaları ihlal ettiğini iddia etti.

Maryland Başsavcısı Frosh da Trump ile bağlantılı ticari işletmelerin, eyaletteki diğer ticari işletmeler karşısında 'haksız avantaj' sağladığına ve bunun engellenmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Her iki başsavcı ayrıca Trump'ın vergi iadelerini açıklamamasının da başlı başına bir sorun olduğunu vurguladı.

BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜNE GÖRE DAVANIN ARKASINDA 'PARTİCİ SİYASET' VAR

Öte yandan konuyla ilgili soruları yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer her iki başsavcının da Demokrat olduklarını belirterek "Burada partici siyasetin etkenlerden biri olduğu sonucuna varmak zor değil" yorumunu yaptı.

Spicer konuyla ilgili daha önce birçok kez açıklama yaptıklarını da söyledi.

20 Ocak'ta göreve gelmeden kısa süre önce Trump, ilişkili olduğu tüm ticari varlıkları oğullarının yöneteceği bir fona devredeceğini açıklamıştı.

Trump'ın bu vaadini yerine getirmediği iddiasıyla bugüne kadar bir etik komitesi, bir restoran grubu ve bir otel etkinlikleri organizatörü tarafından 3 farklı dava açılmıştı.

Haber Ara