Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

ABD basınında Suudi Bakan Adil el Cubeyr iddiası: Mossad'a çalışıyor

Amerika'da bir internet sitesinde gündeme gelen iddiaya göre Suudi Arabistan'ın eski Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, 90'lı yıllarda Mossad'a çalışıyordu ve bu ilişki halen sürüyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-19 14:21:45

ABD basınında Suudi Bakan Adil el Cubeyr iddiası: Mossad'a çalışıyor

Amerika'da yayın yapan "Odyssey Online" isimli sitede Jemma Buckley imzasıyla yayınlanan bir haberde Suudi Bakan Adil el Cubeyr ile ilgili bir iddia gündeme geldi. Bu iddiaya göre Adil el Cubeyr, 1990'lı yıllarda İsrail istihbarat servisi ile gizli bir ilişki içerisindeydi ve bu ilişki halen sürüyor.

BU İDDİA NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Jemma Buckley, İsrail'in eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Adil el Cubeyr'in 2018'in Aralık ayında görevden alınmasından dolayı Mossad'ı azarlamasının kendisini bu konuyu araştırmaya sevk ettiğini söyledi. Buckley, daha geniş bilgi için eski CIA görevlisi Philip Giraldi ile temas kurduğunu ifade ediyor.

"İLK İLİŞKİSİNİ TEKSAS ÜNİVERSİTESİ'NDE OKURKEN KURDU"

Eski CIA görevlisi Giraldi'nin verdiği bilgiye göre FBI, 1990'da Adil Cubeyr'i izlemeye başladı. Cubeyr, o dönemde Suudi Arabistan'ın Washington konsolosluğunun sözcülüğünü yapıyordu. Mossad'ın Adil el Cubeyr'i işe almış olabileceği yönündeki birkaç yıllık şüphenin ardından araştırma derinleştirilince ip uçları bulundu.

Adil el Cubeyr, 1981'de Teksas Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler fakültesi öğrencisiyken Kay Ann Mathew adlı bir öğrenciyle yakınlaştı. Amerika'da İsrailli ünlü elmas tüccarlarıyla güçlü ilişkileri bulunan Mathew, Adil Cubeyr'i Yahudi tüccarları ve şahsiyetleriyle tanıştırdı.

"MOSSAD İLE İLK GÖRÜŞME: 19915"

Mathew, FBI'ın ağustos 1998'de kendisine yaptığı dostça bir sorgulamada Adil el Cubeyr ile bir Mossad ajanı arasındaki ilk toplantının 1995 Ekiminde yapıldığını açıkladı.

Habere göre bu ilişki ağı sonrasında Adil el Cubeyr, Yahudi iş adamlarına aşırı derece borçlandı ve Mathew'e göre "Cubeyr'in Mossad'la işbirliği yapmaktan başka çaresi yoktu."

Ancak daha sonra Mossad Mathew'den Adil el Cubeyr'le ilişkisine son vermesini istedi.

Haberde "eldeki kanıtlar, o dönemde Suudi elçiliğindeki tüm faaliyetlerin Mossad ajanı tarafından kontrol altında tutulduğunu gösteriyor" ifadesi kullanıldı.

YAZAR: BU KONUYU KİTAPLAŞTIRACAĞIM

Adil Cubeyr'in işi gereği Amerikalı ajanslarla elçilik aracılığıyla ilişkide olduğunu bundan dolayı FBI'ın da ciddi bir şüphe kaynağı olduğu için onu izlediğini belirten yazar, araştırmasını tamamladıktan ayrıntıları kitap halinde yayımlayacağını belirtti.

DIŞİŞLERİNDEN SORUMLU DEVLET BAKANI: ADİL EL CUBEYR

2007-2011 yılları arasından Suudi Arabistan ABD Büyükelçiliği görevini yürüten Adil el Cubeyr, Nisan 2015'te dışişleri bakanlığı görevine başlamıştı.

Görevi boyunca, Suriye krizi, Yemen savaşı ve en önemlisi de Cemal Kaşıkçı cinayetiyle baş etmek zorunda kalan Cubeyr, iddialara göre Kaşıkçı cinayetinen sorumlu tutulan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı "yeterince savunmadığı" için 2018'in Aralık ayında rütbe tenziline uğradı.

Veliaht Prens Selman'a yakınlığıyla tanınan İbrahim el Assaf, Adil el Cubeyr'in yerine getirilirken; Cubeyr Dışişleri Bakanlığı'ndaki ikinci koltuğa getirildi.

Haber Ara