Dolar

32,3241

Euro

35,1014

Altın

2.300,58

Bist

9.079,97

ABD askerleri Rojava'dan çekilmeye başladı

ABD’nin, Türkiye’nin Rojava’ya yapacağı askeri operasyonu desteklemeyeceğini açıklamasından sonra bölgeden askerlerini çekmeye başladığı bildirildi. Çekilmeyi doğrulayan terör örgütü PKK/YPG'nin uzantısı SDG'den yapılan son dakika açıklamasında, ABD'nin kendilerine verdiği sözü tutmadığı ve Türkiye'nin operasyonuna karşı koyacakları belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-07 10:03:05

ABD askerleri Rojava'dan çekilmeye başladı

ABD'nin, Türkiye'nin Rojava'ya yapacağı askeri operasyonu desteklemeyeceğini açıklamasından sonra bölgeden askerlerini çekmeye başladığı bildirildi. Çekilmeyi doğrulayan terör örgütü PKK/YPG'nin uzantısı SDG'den yapılan son dakika açıklamasında, ABD'nin kendilerine verdiği sözü tutmadığı ve Türkiye'nin operasyonuna karşı koyacakları belirtildi. 

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik operasyonunun başlayacağını belirten Beyaz Saray açıklamasının ardından ABD askerlerinin bölgeden çekilmeye başladığı bildirildi.

Bölgedeki yerel kaynaklar Resulayn ve Tel Abyad'da bulunan 2 ABD askeri birliğinin bölgeden çıkmaya başladığını söyledi.

Geri çekilmenin bugün sabaha karşı gerçekleştiği belirtildi.

ABD'nin Rojava'da 200 kadar askeri bulunmakta.

“ABD, SDG'Yİ KORUMAYACAK”

Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili de, Türkiye'nin saldırıları karşısında ABD güçlerinin SDG'ye destek vermeyeceğini söyledi. ABD'li yetkili söz konusu bilgiyi Pazartesi sabahı SDG'ye ilettiklerini de sözlerine ekledi.

Yetkili, ABD güçlerinin Türkiye sınırındaki Rasulayn ve Telabyad bölgelerindeki iki gözlem noktasından çekilmeye başladığı bilgisini paylaştı. Bölgede konuşlu diğer birliklerin ise henüz yerlerini koruduğunu ifade etti.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de ABD birliklerinin bölgeden çekilmeye başladığını duyurdu.

buyuk_197

ÜSLER BOŞALTILDI

Bölgede ABD askerleri tarafından kullanılan üslerin boşaltılmaya başlandığı bilgisi çekildi. Yerel kaynaklar, Tel Abyad'da bir üssün boşaltıldığına dair fotoğrafları paylaştı.

buyuk2_85

SDG: ABD SÖZÜNÜ TUTMADI, KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ

Washington'ın Suriye'de Fırat'ın doğusunda Türkiye'nin operasyon hamlesine yeşil ışık yakmasına ilişkin olarak terör örgütü PKK/YPG'nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yapılan ilk açıklamada ABD'nin verdiği sözleri tutmadan Türkiye sınırından çekildiği doğrulandı ve YPG'nin "Türkiye'nin operasyonuna karşı bir an bile tereddüt etmeden bölgede kendisini savunacağı" belirtildi.

Pazartesi sabahı gelen açıklamada ABD güçlerinin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekiliyor olmasının IŞİD ile mücadelede çok büyük bir 'negatif etki' yapacağı ileri sürülürken şu ifadelere yer verildi:

"Amerikan güçleri verdikleri sözleri tutmadı ve Türkiye sınırından çekilmeye başladılar. Şimdi Türkiye kuzey ve doğu Suriye'yi işgal hazırlığı içine girdi."

parti

ROJAVA'DAKİ PYD DESTEKÇİSİ PARTİLER ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Öte yandan Rojava'da 30 siyasi Kürt, Arap ve Suriyani temsilciler Türkiye'nin muhtemel askeri operasyona ilişkin ortak bir açıklama yayımlayarak, Türkiye'nin operasyonunun IŞİD ile mücadeleyi zayıflatacağı belirtilerek uluslararası topluma duyarlılık çağrısı yapıldı.

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik “Barış Pınarı” adı altında yapmayı planladığı operasyona ilişkin Kamişlo'nun Kuzey ve Doğu Suriye Araştırma ve Diplomatik İlişkiler Merkezinde toplanan 30'un üzerinde Kürt, Süryani, Arap siyasi parti ve örgütleri ortak açıklama yaptı.

Açıklamayı Suriye'nin Geleceği Partisi Eşbaşkanı Hevrîn Xelef tarafından okundu. Açıklamada Türkiye'nin operasyon tehditlerinin siyasi diyalog sürecine aykırı olduğu ve bu tehditlerin IŞİD'i güçlendireceği uyarısı yapıldı.

Açıklamanın devamında Türkiye'nin operasyonda Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) IŞİD ile mücadelesini sekteye uğratmayı hedeflediği kaydedildi.

DSG'nin IŞİD ile mücadele ettiği belirtilen açıklamada eğer operasyonun gerçekleşmesi halinde  DSG'nin mecburen IŞİD ile mücadeleyi bırakarak Türkiye'nin operasyonunu durdurma amacıyla Türkiye sınırına güç kaydırmak zorunda kalacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Türkiye'nin vetosu nedeniyle Rojava ve kuzey Suriye'de yaşayan 5 milyon bileşenin temsilcilerinin Suriye Anayasa Komitesi'nde yer almamasın uluslararası toplumun sesiz kalması eleştirildi.

 

Haber Ara