Dolar

32,3383

Euro

35,1301

Altın

2.240,91

Bist

8.723,30

'ABD, Afganistan'ı işgal etmeye kalkmakla hata yaptı'

Taliban'ın Siyasi Ofis Şefi Molla Birader, 'Amerikalılar, Afganistan'a gelmekle ve Afganistan'da bu savaşı başlatmakla büyük bir hata yaptı. Burası bizim ülkemiz olduğundan onu canlarımızla savunmak bizim görevimiz' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-18 17:35:27

'ABD, Afganistan'ı işgal etmeye kalkmakla hata yaptı'

Taliban'ın Siyasi Ofis Şefi Molla Birader, Afganistan'da devam eden barış sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

6 Ocak tarihinde Katar'da Frontline muhabiri Necibullah Kureyşi'ye konuşan Molla Birader'in açıklamalarının bir kısmı basına servis edildi.

Molla Birader ile yapılan röportajın tamamının 21 Ocak'ta yayınlanacak bir belgesel çalışması ile paylaşılacağı ifade edildi.

“AMERİKALILAR ÇEKİLİRSE SAVAŞ BİTER”

Molla Birader, ülkede devam eden savaşa dair şu ifadeleri kullandı:
"Amerikalılar Afganistan'a gelmekle ve Afganistan'da bu savaşı başlatmakla büyük bir hata yaptı. Burası bizim ülkemiz olduğundan onu canlarımızla savunmak bizim görevimiz. Afganistan'a sefaleti ABD getirdi. (ABD işgali olmasaydı) böylesi bir trajedi yaşanmaz ve bu kadar can gitmezdi."

Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Birader, ABD çekildikten sonra Taliban'ın ülkenin sorunları ile baş edebileceğini, IŞİD'in bitirilebileceğini ve Afganlar arası görüşmelerin başlayacağını dile getirdi.

“TALİBAN'IN İKTİDARI”

Molla Birader, Taliban'ın iktidara geldiği takdirde ne yapacağına dair soruları da yanıtladı.

"Taliban'ın İslam şeriatını uygulayışında bir değişiklik olmayacak" şeklinde konuşan Molla Birader, kadın hakları konusunda da "İslam'ın kadına verdiği her hakkı kadınlara tanıyacaklarını" söyledi.

ABD-TALİBAN GÖRÜŞMELERİ

ABD ile Taliban, 2018 yılının Ekim ayından bu yana Afganistan barış süreci kapsamında görüşmeler gerçekleştiriyordu.

ABD Başkanı Donald Trump 9 Eylül'de sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, başkent Kabil'de bir ABD askerinin öldürüldüğü gerekçesiyle, Taliban ile yürütülen barış görüşmeleri sürecinin durdurulduğunu açıklamıştı.

Taliban, anlaşma için her şey hazırken Trump'ın görüşmeleri iptal ettiğini açıkladığını, bunun en çok ABD'ye zarar vereceğini ve kararın ABD'nin barış karşıtı politikasını ifşa ettiğini ifade etmişti.

Taliban ABD'nin bu kararı aldığına pişman olacağı yönünde bir açıklama yapmıştı.

Hareket, ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan barış görüşmelerini iptal etmesiyle, bölge ülkeleriyle yaptığı müzakerelere ağırlık vermişti.

Hareketin siyasi heyeti görüşmelerin iptal edilmesinin ardından Eylül ayında Rusya, İran ve Çin'i ziyaret etmişti.

Trump'ın 28 Kasım'daki Afganistan ziyaretinin ardından, 6 Aralık'ta barış görüşmeleri yeniden başlamıştı.

Kaynak: Mepa News

Haber Ara